Фестивал дечјег стваралаштва деце Београда одржан је у петак, 5. октобра на тргу испред Градске општине Звездара и УК „Вук Стефановић Караџић” као део републичког и градског програма обележавања Дечије недеље 2018.

У име Градске општине Звездара, као домаћина овогодишње манифестације, учеснике је поздравио Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара који је истакао да Градска општина Звездара пуно пажње поклања деци и младима током целе године, а да је тако и током Дечје недеље. Он је поздравио присутне девојчице и дечаке из неколико београдских вртића и пожелео им да уживају у програму.

Манифестацији је у име Градске општине Звездара присуствовао и Лазо Шеган, члан Већа ГО Звездара, као и представници Пријатеља деце Звездаре која је учествовала у организацији догађаја.

Присутне је у име организатора манифестације поздравила Весна Ристић, председница Извршног одбора Пријатеља деце Београда.

Програм је водио Пеђолино, а поред бројних дечијих плесних, музичких и других наступа, учествовали су и писци за децу и младе Славка Петковић Грујучић и Божидар Пешев.

Игра, стваралаштво, култура и креативност, квалитетно слободно време, изражавање способности, знања и вештина сваког детета, без обзира на узраст, и уважавајући различите могућности, најбољи су начини за промовисање права детета.

Фестивал дечјег стваралаштва традиционално промовише ове активности деце свих узраста и различитих могућности, а прилика је и за представљање активности и акција удружења која доприносе остваривању права детета.

Циљ манифестације је заједничко дружење деце свих узраста са циљем представљања игровних и стваралачких активности, промоција остваривања права детета и подстицање толеранције.

Организатори манифестације су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Пријатељи деце Србије и Пријатељи деце Београда.

На нашим просторима Дечија недељa се обележава од 1934. године, а од 1987. је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у Закон о друштвеној бризи о деци.

У години у којој се очекује почетак примене нове Националне стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, у Дечијој недељи су обједињени сви актери у циљу заштите и спречавања свих постојећих и потенцијалних облика насиља над децом. Зато овогодишњу Дечију недељу Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Републике Србије и организација Пријатељи деце Србије обележавају под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља!“