Пријатељи деце Звездаре, под покровитељством Градске општине Звездара, и ове године организују манифестацију Дечја недеља на Звездари која ће се реализовати од 4. до 10. октобра 2010. године.

Програм:

Субота, 2. октобар
од 10,30 до 12 сати – Спортски центар Звездара-Олимп, Вјекослава Ковача 11
„ЗВЕЗДАРИЋ” – спортско-забавно такмичење за предшколце, васпитаче и родитеље
Кроз циклус занимљивих спортских игара у којима учествују деца, родитељи и васпитачи промовише се значај игре, спорта и боравка у природи, као и значај сарадње и заједништва родитеља и вртића за раст и развој детета. Овом манифестацијом најављујемо ДЕЧЈУ НЕДЕЉУ НА ЗВЕЗДАРИ.

Понедељак, 4. октобар
10 сати – Градска општина Звездара, Београд, Булевар краља Александра 77
„ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ СА ДЕЦОМ” – ПРИЈЕМ ДЕЦЕ КОД ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ
Традиционални сусрет деце и младих са председником Општине и његовим сарадницима. Председник ће представити свој рад на остваривању права и унапређењу положаја деце, а деца ће постављати конкретна питања и предлоге и саопштити своја очекивања. Сусрет има за циљ подстицање непосредног контакта и сарадње представника општинске власти са децом као темеља партиципације деце и младих у друштвеном животу.

12 сати – ОШ „Владислав Петковић Дис“, Велики Мокри Луг, Радослава Љумовића 20
„ВОЛИМ ДА ЧИТАМ А ИМАМ И ШТА”
путујућа књижевна радионица издавачке куће „ЕВРО ГИУНТИ”

Уторак, 5. октобар
од 11 до 14 сати – Трг испред ГО Звездара и УК Вук (Булевар краља Александра 77)
„ЗВЕЗДАРА – НАШ СИГУРАН КУТАК” – ревија стваралаштва деце Звездаре
(дечје плесне и музичке групе, соло певачи, рок бендови, рецитатори…, деца из вртића и школа, удружења за децу са сметњама у развоју, дечји аниматори ће организовати радионице и такмичења..)
Циљ је промоција права детета на стваралаштво, културу и игру, с једне стране, и улоге локалне самоуправе у креирању подстицајног амбијента за здраво и безбедно одрастање све деце, са друге.

12 сати – ОШ „Драгојло Дудић“, Мали Мокри Луг, Булевар краља Александра 525
„ВОЛИМ ДА ЧИТАМ А ИМАМ И ШТА”
путујућа књижевна радионица издавачке куће „КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР“

Среда, 6. октобар
11 сати – ОШ „Иван Горан Ковачић“, Војводе Бране 18а
ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА – посета представника Владе Србије ученицима ОШ „Иван Горан Ковачић” (Ова школа је један од пионира у увођењу система инклузивног образовања и примене инклузивних метода у свакодневној наставној пракси. Сусрет је прилика да се личности које воде политику земље сретну уживо са децом и упознају са њиховим свакодневним проблемима, потребама, жељама…)

12 сати – УК „ВУК“ сцена „КУЛТ“, Булевар краља Александра 77а
Трибина „ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА – наша искуства“
Вршњачки тимови свих 13 основних школа у којима се реализује УНИЦЕФ-ов пројекат „Школа без насиља“ размениће своја искуства и најавити нове акције за превенцију насиља у школама

12 сати – Музичка школа „Владимир Ђорђевић“, Јагићева 5
„ЗАПЛОВИМО У СВЕТ МУЗИКЕ“ – МУЗИЧКА РАДИОНИЦА У „ЂОРЂЕВИЋУ“
Традиционални програм у Музичкој школи са циљем да се деци и младима приближи класична музика и негује и развија музички укус. Истовремено, циљ програма је да представи уметничка достигнућа и стваралаштво ученика и професора школе.

13 сати – ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“, Миријево, Нова 15
„ВОЛИМ ДА ЧИТАМ А ИМАМ И ШТА“
путујућа књижевна радионица издавачке куће „БЕЛИ ПУТ”

Четвртак, 7. октобар
у 12 сати – УК „ВУК“ сцена „КУЛТ“, Булевар краља Александра 77а
Трибина „КЛИКНИ БЕЗБЕДНО“ – деца и млади на интернету
Иницијатива за побољшање безбедности деце на Интернету Министарства за телекомуникације и информационо друштво преставља корак напред у борби против бројних претњи које угрожавају све нас који користимо Интернет а посебно децу и младе.

13 сати – ОШ „Павле Савић“, Миријево, Косте Нађа 25
„ВОЛИМ ДА ЧИТАМ А ИМАМ И ШТА”
путујућа књижевна радионица „МОНО И МАЊАНА”

17 сати – Позориште „Пан театар“ Булевар краља Александра 298
„НА ЗИДУ СТИХ”
Промоција збирке песама најмлађих звездарских песника са „Ђачких песничких сусретања“
Гости програма – писци: Слободан Станишић, Драгомир Ћулафић и Весна Алексић

Петак, 8. октобар
12 сати – Вртић „Звездица“, Миријево, Пупинова 4
„ВОЛИМ ДА ЧИТАМ А ИМАМ И ШТА”
путујућа књижевна радионица издавачке куће „БЕЛИ ПУТ”

* Циклус путујућих радионица ВОЛИМ ДА ЧИТАМ А ИМАМ И ШТА креиран је поводом Године књиге са идејом да значајне издавачке куће на занимљив начин промовишу културу читања међу децом и младима из удаљених вртића и школа и да тако Дечја недеља „стигне“ и до деце која живе на периферији Звездаре (Велики Мокри Луг, Миријево, Мали Мокри Луг)

Традиционална акција солидарности „ДЕЦА ДЕЦИ” – Ове Дечје недеље у школама на Звездари реализоваће се акција „Тегла пуна љубави“ прикупљање зимнице (џем, мед, зимске салате и др. – искључиво индустријски производи!) за децу са сметњама у развоју у ОШ „Бошко Буха“.
Сви који желе да се укључе у ову акцију своје „тегле пуне љубави“ могу донети на манифестацију ЗВЕЗДАРА – НАШ СИГУРАН КУТАК, у уторак, 5. октобра од 11 до 14 часова (трг испред Градске општине Звездара).