Петоро ученика, који живе и часове допунске наставе на српском језику похађају у Хамбургу, на челу са наставницом Драганом Рашуо, посетиће у уторак, 15. марта, у 10 сати ОШ „1300 каплара“ на Звездари (улица Панчина 1) и уживо се видети, упознати и дружити са својим вршњацима. Након окупљања и краћег представљања, ученици ће ићи на редовне часове, а на крају ће бити организован заједнички разговор, сумирање утисака и завршно дружење са плановима за наставак сарадње.

Сарадња је започела путем интернета, на иницијативу професорке српског језика Драгане Рашуо, која након 20 година рада у школи „1300 каплара“, од септембра 2015. године по решењу предаје српски језик нашој деци из дијаспоре у Немачкој.

Министарство просвете је августа прошле године упутило у иностранство, на рад у допунским школама, двадeсетак наставника, а међу њима су биле и три наставнице са Звездаре: Биљана Петровић из Фармацеутске школе упућена је у Штутгарт, Весна Нинић из ОШ „Драгојло Дудић“ у Базел, а Драгана Рашуо из „1300 каплара“ у Хамбург.

Све три су промовисале своју земљу, српски језик и културу, али нису заборавиле ни општину и школе у којима су годинама радиле. Са пуно ентузијазма раде на повезивању ученика из својих бивших школа у Београду и садашњих школа у Хамбургу, Базелу и Франкфурту, а њихов рад је већ запажен и у немачким и швајцарским медијима

Деца су размењивала мејлове са порукама и цртежима, организовани су јавни часови путем скајпа, слање новогодишњих и божићних честитки и заједничке тематске радионице..

Циљ њихових настојања је што непосреднија размена знања и искустава између вршњака. На овај начин ученици допунске наставе лакше могу да усаврше српски језик и да сазнају више о култури и обичајима у Србији. Такође, својим вршњацима у Србији могу пренети знања која стичу у допунској и редовној школи. Истовремено, деца из Србије од својих вршњака брже и лакше могу да савладају немачки језик.

Њихова жеља је да се ова сарадња настави и кроз узајамне посете деце и наставника на релацији Београд – Немачка/Швајцарска.