У периоду мај – јул 2015, Оперативна јединица Добровољног ватрогасног друштва „Звездара” (ДВД „ЗВЕЗДАРА”) организовала је спровођење превентивних мера заштите од пожара на територији општине Звездара, према Плану и Програму рада за 2015. годину, а на основу захтева упућених од стране МУП РС Сектор за ванредне ситуације, Ватрогасног савеза Београда и закључка председника Градске општине Звездара.

Оперативна јединица ДВД „Звездара” је спровела превентивне мере у циљу спречавања настанка пожара у току припреме земљишта за пролећну сетву и радове летње жетве, како би било спречено да они угрозе људске животе, имовину, безбедно одвијање саобраћаја и др.

Ватрогасци ДВД „Звездара”, организовани у екипе – патроле са по 3-5 чланова, организовано врше превентивне обиласке зелених површина Звездаре, посебно Звезданог гаја и обода територије општине, Миријева и Степиног луга. Излетницима се указује на опасности од пожара, посебно због употребе отворене ватре, роштиља и бацања опушака од цигарета, као и других могућих извора пожара.

До средине јула ватрогасци ДВД „Звездара” су наишли на 89 ситуација прекршаја забране ложења отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 м од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима. У складу са прописаним мерама заштите од пожара, несавесни излетници су, на захтев ватрогасних патрола, гасили ватру коју су упалили. Ватрогасцима ДВД „Звездара” у спровођењу мера заштите од пожара, ако је потребно, помоћ пружају и припадници Полицијске станице Звездара, са којом овај облик сарадње постоји већ 12 година.

ДВД „Звездара” и Градска општина Звездара моле грађане да се због великих врућина које повећавају опасност од пожара, а који могу довести до несагледивих последица, придржавају мера заштите од пожара.