Оперативна јединица Добровољног ватрогасног друштва „Звездара“ (у даљем тексту ДВД „Звездара“) организовала је спровођење превентивних мера заштите од пожара према Плану и Програму рада за 2016. годину, а на основу захтева упућених од стране МУП РС Сектор за ванредне ситуације, Ватрогасног савеза Београда и закључка председника Градске општине Звездара.

Оперативна јединица ДВД „Звездара” спроводи превентивне мере у циљу спречавања избијање пожара, као и преношењa пожара на шуме и друго растиње, који могу да угрозе људске животе, имовину, безбедно одвијање саобраћаја и др.

Ватрогасци ДВД „Звездара“ организовани у екипе – патроле са по 3-5 чланова, организовано врше превентивне обиласке зелених површина Градске општине Звездара, посебно Звезданог гаја и обода територије општине Звездара: Миријева и Степиног луга. Излетницима се указује на опасности од пожара, посебно због употребе отворене ватре, роштиља и бацања опушака од цигарета, као и других могућих извора пожара.

Грађани оваквим поступањем врше законски прекрша, јер ‘је по закону забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 м од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

На сугестије ватрогасних патрола Оперативне јединице ДВД’ „Звездара“ грађани гасе упаљене ватре и омогућавају да се одржи висок ниво безбедности.

ДВД „Звездара” и Градска општина Звездара моле грађане да се због великих врућина које повећавају опасност од пожара, а који могу довести до несагледивих последица, нарочито у периоду јул-август, придржавају мера заштите од пожара.