Заједно са малишанима и васпитачима у вртићу „Звездани гај“, Удружења „Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“ и „Чувари заната“ одржали су 28. марта 2018. радионицу у којој су од одбаченог папира, картона, пластике и текстила стварали  сцену, костиме и реквизите за еко-бајку „Зеленкапа“.

Водитељи радионице Биљана Пантелић и Бојана Лукић, заједно са децом креирају бајку о еко-принцези која представља пример онога што, како кажу, сви треба да будемо – еколошки освешћени,едуковани и културни становници планете земље. Уз помоћ Чаробног зеленог шешира деца су учила шта је то екологија, рециклажа, примарна селекција, отпад и депонија. На радионици је учествовао заменик председника ГО Звездара Предраг Веиновић.

Ово је већ друга година сарадње на еколошко-културним стваралачким еколошким пројектима, које је подржала и Градска општина Звездара. Удружења „Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“ и „Чувари заната“ својим радом повезују културу, стваралаштво, екологију и традицију, а сарадњом са школама и предшколском установом на Звездари укључују децу код које се развија свест о важности заштите животне средине на креативан и стваралачки начин.

Еко бајка „Зеленкапа“ је пројекат – представа, који заједно спроводе „Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“, „Чувари заната“, ОШ „Бошко Буха“ и ПУ „Звездара“ – вртић „Звездани гај“. Сусрећући се са новим  изазовима еколошке културе и еколошког бонтона, путем игре, драмских техника, маште и импровизације учесници настоје да укажу на важност очувања нашег животног окружења и здравља људи.

Описујући замисао и процес стварања нове бајке „Зеленкапа“ Биљана Пантелић из Удружења „Звездарски еколошки центар – ЗЕЦ“ и Бојана Лукић из Удружења „Чувари заната поручују:

„Радионицама са децом током стварања бајке подстичемо креативност, која је управо та магична особина која показује нечију јединственост. То је индивидуална способност да се ствари сагледају у новом необичном светлу, да се види проблем кога други можда нису свесни и да се дође до решења проблема на нов, оригиналан и ефикасан начин, а у циљу унапређења животног окужења и здравља људи. Важна је креација, а не наступ“.