Данас је на територији шест месних заједница на Звездари почела подела Еко кеса за разврставање отпада скупштинама станара у оквиру пројекта „Еко кеса – за чистију Звездару”. Ово је пројекат сакупљања и примарног одвајања посебних врста отпада, који је покренуло ЈКП „Градска чистоћа”.

Милан Поповић, председник ГО Звездара је овим поводом рекао да Београђани све више увиђају предности рециклаже и схватају да, захваљујући примарној сепарацији отпада, град постаје чистије и боље место за живот. Поред тога, истакао је да верује да ће се грађани Звездаре у великој мери одазвати овој акцији и изразио је наду да ће се она проширити и на друге делове града, што ће допринети да деци оставимо здравију животну средину.

Пројекат је предвидео да сви становници звездарских месних заједница „Славујев поток”, „Звездара”, „Вуков споменик”, „Смедеревски ђерам”, „Врачарско поље” и „Липов лад” у свом стану или кући изврше разврставање отпада. Процедура сортирања отпада подразумева да се у само једну посебну, тзв. Еко кесу од 120л одлажу три врсте отпада (пластични, метални и папирни).

ЈКП „Градска чистоћа” ће месним заједницама које учествују у Пројекту поделити Еко кесе, а оне ће их доставити сваком суграђанину на својој територији.

У току акције, сваке радне недеље, од 25. 11. 2011. почеће одвајање пластичног (ПЕТ), металног (МЕТ) и папирног отпада у Еко кесе. Одвојене секундарне сировине одлажу се и чувају у тим кесама до термина за изношење који је за сваку месну заједницу другачији. Грађани ће, тако, Еко кесе са отпадом одређених дана износити испред својих зграда или кућа.

У складу са планом ЈКП „Градска чистоћа” одношење Еко кеса ће се реализовати од понедељка до петка у терминима од 18.00 до 21.00 сата према следећој динамици:
– Понедељак – све улице на територији МЗ „Славујев венац”
– Уторак – све улице на територији МЗ „Звездара”
– Среда – све улице на територији МЗ „Вуков споменик”
– Четвртак – све улице на територији МЗ „Липов лад”
– Петак – све улице на територији МЗ „Смедеревски ђерам” и МЗ „Врачарско поље”.

Овим пројектом, чији је главни циљ очување животне средине, су осим становника обухваћени и сви привредни субјекти који послују на територији наведених месних заједница.