Изложбом свих радова и фотографија радова данас, 18. јуна 2019. крунисане су све активности и низ радионица са предшколцима у Вртићу „Звездани гај“  које су протекле сезоне реализовала партнерска удружења  „Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“ и „Чувари заната“, у сарадњи са Предшколском установом Звездара и уз подршку Градске општине Звездара.

Изложбу радова обишао је , у име Општине Звездара, члан Већа Душан Игњатовић.

Обећање о постављању изложбе радова добили смо још 2015. када су Биљана Пантелић и Бојана Лукић, у име ова два удружења почеле сарадњу и реализовале пројекте под називом „Ја не бацам, ја стварам“ и „Прича о старим разбојима“ спојивши већ тада екологију, уметност и традицију.

Све то реализовано је и захваљујући учешћу деце предшколског узраста у Вртићу „Звездани гај“ и преданом и свесрдном труду њихових васпитача, који су можда мало више од других сензибилисани и инспирисани и амбијентом Звездарске шуме.

Еко-креативне и уметничке радионице едукативног карактера прилагођене су узрасту и потребама деце предшколског узраста, са акцентом на ре-употреби и рециклажи различитих врста материјала уз помоћ маште, креативности и технике старих заната.

У почетку су деца од старе ПЕТ амбалаже стварала неке нове-старе заборављене играчке, а од старих часописа и новина правила су права мала уметничка дела, а данас су изградили читаве градове са инфраструктуром и идејним решењима на којима би им позавиделе искудне архитекте.

Удружења „Звездарски еколошки центар – ЗЕЦ“ и уметничко удружење „Чувари заната“ већ пет сезона, сарађују, прожимајући своја искуства и вештине, додајући увек нешто ново и развијајући креативност код деце.

Срећан наставак сарадње у наредној сезони удружењима ЗЕЦ и Чувари заната, а предшколцима срећан упис у први разред и пут у процес редовног образовања, пожелели смо на растанку, са поруком да смо овде заједно научили да спојимо екологију, уметност и старе занате.