На позив из ОШ „Драгојло Дудић“, представници Удружења „Звездарски еколошки центар“ – ЗЕЦ и Градске општине Звездара су посетили школу и договотили се о активностима које ће заједно реализовати у наредном периоду чиме ће створити још једну платформу за подизање еколошке свести код деце и младих на нашој општини.

У посети школи су били чланови Већа ГО Звездара Душан Игњатовић, Лазо Шеган, Мирослав Мариновић и Александар Ђуричић, као и чланице Удружења „Звездарски еколошки центар” Биљана Пантелић и Славица Брђовић и сви су, са директорком школе Даниелом Павић, учествовали на одржаној eко радионици.

Реализована еко активност у форми интерактивне еко-креативне радионице започела је причом о птицама које живе у околини нашег града и у самом граду.

Ученици II/3  су, са својиом учитељицом Сузаном Лазовић и уз помоћ родитеља, за ову прилику направили кућице за градске птице које су са причом о птицама покренуле дечју знатижељу, пажњу и жељу за учешћем у разговору.

На еко-креативној радионици, коју је водила Биљана Пантелић, учесници су имали прилику да сазнају да постоје две врсте соколова које се гнезде у нашем граду, сиви соко и ветрушка, као и да постоје пољски врабац и врабац покућар. Учесници радионице су могли, такође, да чују и зашто данас имамо десет пута мање врабаца у Београду, како се потављају кућице за птице и зашто је важно да бринемо о птицама зими,…

Након разговора свако од учесника радионице је направио своју птицу од амбалажног отпада чиме је указано на значај реупотребе и рециклаже.

Користећи геометријске облике за израду птица од амбалажног отпада учесници радионице су научили да савијени круг може бити труп , да савијени квадрат може бити кљуин, а да савијени правоугаоник може бити реп. Боја која је доминирала на  крилима завршених птичица јесте зелена. Направљене птице учесници су онда сместили тамо где и треба да буду –  на заједничко чаробно дрво.

Представници ГО Звездара, који су активно учествовали у целом току активности, поставили су кућицу за птице на једном од стабала које се налази у школском дворишту и тиме употпунили дружење са децом ове школе.

На крају данашњег дана није стављена тачка, већ је, на инсистирање деце, постигнут договор да се са еколошким активностима настави у континуитету.