По Благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, свештенство Храма Светог пророка Илије у Миријеву, у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, Градском општином Звездара, Савезом винара и виноградара Србије и Храмом Светога Пантелејмона из Миријева, организовало је „Фестивал вина и других манастирских и народних производа“.

 

На свечаном отварању манифестације присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Eпископ Патријарха српског истакавши да се на овом сајму излажу плодови које је Бог дао.

 

Присутне је поздравио и председник Градске општине Звездара Владан Јеремић који је рекао да је поносан јер је ГО Звездара и ове године део ове манифестације, која се одржава 4. годину заредом, као фестивал који подсећа на српску културу, историју и традицију и пожелевши да се још много година окупљамо на овој манифесрацији са жељом да у изазовним временима очувамо државу Србију и Косово и Метохију у њеном саставу.

 

Организован је и пригодан културно-забавни програм, а међу извођачима су се нашли и бројни учесници са Косова и Метохије.

 

На фестивалу је учествовало више од 50 произвођача, који су представили најбоље сорте манастирских и других вина великих винарија уз богату понуду сирева, мелема, медова, тајмана, тинктура, ракија, чајева и других производа  наших светих манастира.