Председник Градске општине Звездара и представници Асоцијације за борбу против сиде – ЈАЗАС, Србија, UNAIDS RST EEC – Русија и Алијанса за јавно здравље – Украјина потписали су Париску декларацију и тиме се обавезали да ће појачати своје напоре у борби против ХИВ/сиде.

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић у обраћању скупу је рекао: “Препознајући Париску декларацију као могућност за преношење глобалних циљева у локалне акционе планове, као и да ради, ојача и пружи подршку постојећим локалним програмима и ресурсима који се односе на ХИВ превенцију наша Општина је донела одлуку о потписивању декларације.” Данашњим чином потписивања Градска општина Звездара, као одговорна локална заједница, постала је прва београдска општина која се прихватила обавезе ове декларације и тиме обећала бољи положај својим грађанима.

Директор Асоцијације за борбу против сиде – ЈАЗАС, господин Милош Стојиљковић Роловић, нагласио је да је ово историјски тренутак и то уочи 30 година постојања ове асоцијације али да циљ није само потписивање декларације већ спровођење исте за добробит свих грађана и грађанки општине Звездара. Сви присутни су се сложили да овим чином потписивања заправо започињемо са континуираним активностима у локалној заједници са циљем смањења трансмисије ХИВ инфекције и спровођења циљева Париске декларације.

Горан Радисављевић, извршни директор Тимочког омладинског центра, организације која спроводи интернационални СОС пројекат у оквиру кога је и дошло до данашњег потписивања истакао је да локалне самоуправе имају кључну улогу у раду са младима у ризику и да брига о грађанима и грађанкама не треба да иде само са националног већ и са локалног нивоа што је ова општина и учинила.

Потписници из иностранства Константин Воyтсековицх и Андриy Клепиков подржали су напоре које је Градска општина Звездара уложила да у ово тешко време препозна значај оваквог догађаја и уручили су награду председнику Владану Јеремићу за препознавање важности континуираних сервиса за кључне популације.

У припремама потписивања учествовали: су чланови Већа ГО Звездара Душан Игњатовић и Виолета Филип, као  и др Мирјана Јањанин и др Викторија Цуцић из ЈАЗАСа.

Приликом реализације догађаја испоштоване су све прописане епидемиолошке мере за сузбијање епидемије корона вируса..