У Народном музеју у Аранђеловцу одржана је 4. годишња Конференција о родној равноправности на локалном нивоу, а поводом обележавања националне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ коју су заједничким радом осмислили и имплементирали Министарство правде Владе Републике Србије и Савет за родну равноправност општине Аранђеловац.

 

У име Градске општине Звездара конференцији су присуствовале заменица председника Драгана Ђурић и Ивона Фуштић из Кабинета председника.

 

У оквиру панела  посвећеног представљању активности локалних заједница, које се тичу онога што су механизми за родну равноправност у својим локалним заједницама имали прилике да ураде по питању сузбијања насиља, али и превентивног рада против свих облика дискриминације, насиља и кршења људских и мањинских права, представили су се  Драгана Ђурић, заменица председника Градске општине Звездара и Невена Ирић, заменица председника општине Аранђеловац, у име Савета за родну равноправност те Општине.

 

Драгана Ђурић је том приликом истакла да је Градска општина Звездара препозната као једна од општина у Србији која посвећује велику пажњу родној равноправности и борби против насиља над женама.

„Комисија ГО Звездара за родну равноправност основана је 2005. године док је годину касније ова Општина основала и Канцеларију за пружање бесплатне правне и психосоцијалне помоћи жртвама насиља. Наставак деловања Канцеларије и Комисије је био уско повезан и добра сарадња коју и дан данас одржавамо са институцијама које су увезане у борби против насиља, резултирала је 2009. потписивањем Споразума о међусекторској сарадњи а 2015. потписивању Европске повеље о родној равноправности“, рекла је заменица председника ГО Звездара.

 

Ђурићева је истакла да наш ангажман по питањима родне перспективе траје током целе године а да смо последњих година усмерени на рад на превенцији насиља, организовањем радионица, предавања и трибина које су већим делом намењене деци и младима. Она је нагласила да у прилог решености Звездаре да на том пољу истраје, говори и чињеница да је Комисија за родну равноправност по први пут прошле године добила буџет док је ове године он удвостручен.

 

На Конференцији се присутнима обратила Бојана Шћепановић, државна секретарка Министарства правде, а кроз три панел-дискусије смењивали су се следећи говорници:

 

– у оквиру првог панела који се тицао упознавања стручне и опште јавности са механизмима државне борбе против насиља, сарадње међу ресорним институцијама, и представљања најновијих статистичких података, испред Оперативног тима Савета за сузбијање нациља у породици Владе Републике Србије присутнима су се обратили Стана Пантелић, потпук. полиције, испред Министарства унутрашњих послова – Управе криминалистичке полиције, Гордана Радић, тужитељка испред Врховног јавног тужилаштва у Београду, и Александар Џелетовић, испред Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије;

 

– промоцију софтверског решења Министарства правде – сајт „ИСКЉУЧИ НАСИЉЕ!“, као и кратки осврт представника медијске струке о питању извештавања о овом негативном друштвеном феномену, током трећег панела Конференције, дали су Дарко Бошковић, испред Одељења за информационо-комуникационе технологије у Министарству правде, као и. Зорица Павловић, новинарка „RTV SUNCE“ из Аранђеловац.

 

Ова посебна тематска Конференција, која је резултат успешне међуинституционалне, али и сарадње органа државне управе и локалне самоуправе са цивилним друштвом, окупила је све актере чији рад је препознат као важан допринос у активностима и мерама Републике Србије усмереним на поље сузбијања насиља у опште, али и његових појединачних облика, узрока и последица ове негативне, а на жалост опште-присутне друштвене појаве.