На скупу поводом Међународног дана права јавности да зна , који је одржан 29.09.14. у организацији Повереника, Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, УНС и НУНС, Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић уручио је ГО Звездара престижну награду за допринос афирмисању права на слободан приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја је рекао да је Градска општина Звездара добила ову награду јер је свој рад учинила транспарентним и одговорила на сва питања која су везана за слободан приступ информацијама од јавног значаја. Он је похвалио и Информатор о раду Градске општине Звездара и рекао да је јако важно да информације о раду институција буду доступне великом броју заинтересованих грађана, јер је то демократска контрола власти од стране јавности.

Начелница Управе ГО Звездара Александра Кузмановић је примила награду у име Општине, а скупу су присуствовали и Едип Шерифов, председник општине, Зоран Вулетић, заменик председника општине и Душан Игњатовић, председник Скупштине ГО Звездара.

Александра Кузмановић се захвалила на овом признању које ће, како је рекла допринети да рад Управе ГО Звездара буде још транспарентнији и уочљивији. Она је рекла да већа транспарентност у раду и објављивање битних информација о раду општинске Управе помаже и самој тој општинској Управи, јер јој олакшава посао, као и да је на општински сајт поред Информатора о раду, постављен и годишњи Извештај о раду Управе ГО Звездара који је усвојен на Скупштини ГО Звездара.

И ове године добитнике признања је изабрала Комисија чији су чланови председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске јавности и представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама, а признања је уручио повереник Родољуб Шабић

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је на овом скупу, уз учешће великог броја представника медија, удружења грађана, органа власти, као и чланова дипломатског кора, уручио награде и Мисији ОЕБС у Србији (признање за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама), коју је примио шеф мисије Питер Буркхард, као и Граду Смедереву (награда за победника на конкурсу за „Најбољи информатор о раду државних органа“).

Присутнима на скупу су се обратили: њ.е. Питер Буркхард, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Саша Јанковић заштитник грађана и Родољуб Шабић повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

На скупу је представлјена публикација III – Слободан приступ информацијама – „Ставови и мишљења Повереника“, коју је презентовала Станојла Мандић, заменица повереника.