Завршном свечаношћу Конкурса за избор најволонтерских акција у 2018. години за ученике основних и средњих школа на Звездари Градска општина Звездара и Волонтерски сервис Звездаре су традиционално обележили Међународни дан волонтера- 5.децембар.

Отварајући свечаност, најмлађим волонтерима на Звездари и њиховим професорима, обратио се Милош Игњатовић, председник Градске општина Звездара речима да је задовољство видети толико најмлађих волонтера на једном месту, да је волонтирање важно и за Општину и све њене суграђане, као и да руководство општине Звездара из године у годину настоји да за развијање волонтирања издваја већа средства.

Свечаности у Скупштинској сали присуствовали су и др Славољуб Николић, помоћник председника општине, Мирослав Мариновић, и Душан Игњатовић чланови Општинског већа, Славко Бабић, секретар Скупштине општине, Весна Петровић Урошевић, начелница Одељења за друштвене делатности и Радмила Урошевић, шеф Одсека за социјалну заштиту и координатор Волонтерског сервиса Звездаре.

На Конкурс је пријављено укупно 10 волонтерских акција којим је обухваћено преко 3 000 директних корисника. Акције су организоване у 6 основних (Драгојло Дудић, Иван Горан Ковачић, Вељко Дугошевић, Деспот Стефан Лазаревић, Јелена Ћетковић и Стеван Синђелић)  и једној средњој – Зуботехничкој школи Београд. Све пријављене акције су биле у конкуренцији за „најволонтерску“ а о томе је одлучила Комисија  чији састав су чинили представници свих школа које су учествовале на Конкурсу и Милош Петровић, у име Тима за волонтерску подршку грађанима Звездаре.

Након што су ученици презентовали своје волонтерске акције, Комисија је- имајући у виду њихову оригиналност, фокусираност на унапређење живота у заједници, број ангажованих волонтера и корисника волонтерске акције, закључила да су све волонтерске акције одговориле на задатак Конкурса и да због тога заслужују да буду награђене. Иако није имала лак задатак, Комисија је донела Одлуку да школе учеснице награди на следећи начин:

  1. Зуботехничку школу Београд за волонтерску акцију „Заједно“-првом наградом и ваучером за куповину техничке опреме и/или уређаја у износу од 30.000,00 динара
  2. ОШ „Јелена Ћетковић” за волонтерску акцију „Нада за шапе“ и ОШ „Стеван Синђелић” за волонтерску акцију „Учење- дружење“- равноправно другом наградом и ваучерима у вредности по 25.000,00 динара
  3. ОШ „Вељко Дугошевић” за хуманитарну волонтерску акцију  „Улепшајмо нашу школу“ и ОШ „Иван Горан Ковачић“ за волонтерску акцију „Иванова бубамара“- равнправно трећом наградом и ваучерима у вредности од по 20.000,00 динара
  4. ОШ „Драгојло Дудић” за волонтерску акцију „Тегла пуна љубави“ и ОШ „Деспот Стефан Лазаревић” за волонтерску акцију „Наше мало за некога је много“- равноправно четвртом наградом и ваучерима у вредности по 15.000,00 динара.

Док је Комисија радила свој посао, специјални гости обележавања Дана волонтера на Звездари били су ученици средње Угоститељско- туристичке школе из Београда Дејана Бокун, Александар Георгијев и Синиша Баришић, предвођени Миланом Врзићем својим професором праксе, који су презентовали својим вршњацима како могу сами да направе интересантно послужење примерено предстојећим празницима, журкама или рођенданима.

Поред главних награда- ваучера, Милош Игњатовић и Мирослав Мариновић, уручили су захвалнице свим професорима менторима волонтерских акција у 2018.години, као и поклоне волонтера Волонтерског сервиса Звездаре који су израдили на креативним радионицама уникатне сатове намењене зборницама свих школа које су се одазвале на Конкурс. Сви учесници и гости Дана волонтера на Звездари добили су на поклон магнете Волонтерског сервиса са препознатљивом и најбољом поруком поводом Дана волонтера- Волонтирај!