Други дан манифестације „Дани сениора на Звездари 2019“ протекао је у  свечаности отварања изложбе  24. септембра у Галерији „Бранко Миљковић“ . Изложбом је окончан Конкурс „Најбољи међугенерацијски селфи“, који су расписали Градска општина Звездара и Волонтерски сервис Звездаре. Свечаност у „Миљковићу“ улепшали су музицирањем уметници на гитарама из Музичке школе „Владимир Ђорђевић“, професор Бојан Ивановски и његов ученик Лазар Гаврил Трајковић.

На конкурс је пристигао укупно 51 рад, 24 аутора. Најмлађи аутор има 16 а најстарији 73 године. Жири је при оцењивању  поштовао формалне критеријуме конкурса да оцењује селфије а не фотографије. Због тога данас нису изложене неке од пристиглих фотографија које су међугенерацијскe, али нису- селфији.

Отварајући изложбу Радмила Урошевић, шеф Одсека за социјалну заштиту и координатор Волонтерског сервиса Звзедаре, рекла је да је изложба селфија добра прилика да се потрудимо да створимо што више прилика да се међугенерацијски дружимо, проводимо заједно слободно време, упознамо и помажемо. Иако је изабран  формат селфија-  који је ближи млађим генерацијама, на конкурсу је учествовало више аутора средњих и старијих генерација. Заинтресовани посетиоци су се забављали поред изложених радова и, инспирисани истим, обећали да ће се потрудити да убудуће и сами много више „селфују“ и фотографишу све чланове породице. У име Волонтерског сервиса, Урошевић се захвалила свим учесницима Конкурса али присутнима,  који су по кишном времену   у Галерији Библиотеке „Бранко Миљковић“,   поделелили поруке  изложбе „Најбољи међугенерацијски селфи“ која носи хумане и људске поруке које су увек важне, и све важније, и то без обзира на време и место нашег живљења.

Жири на челу са сликарком Јованом Јаребицом, одлучио је да изложи 20 селфија од којих је наградио десет пошто је изложба отворена.

Награђени су:

  1. Филип Марић, из Београда, 25 година за селфи „Љуби га баба“
  2. Мирјана Сретеновић са Звездаре, 63 године, за селфи „Волимо аутомобиле“
  3. Невена Шљукић из Београда, 25 година, за селфи „Спремне за маскенбал“
  4. Горица Костић из Београда, 53 године, за селфи „Кажи: sheese!“
  5. Биљана Пантелић из Београда, 50 година, за селфи „Љубав безусловна“
  6. Славица Ступарушић из Београда, 55 година, за селфи „Моји добри Творци“
  7. Бојана Вигњевић из Земуна, 43 године, за селфи „Бака 66, мама 41 и син 11“
  8. Сања Берић из Новог Београда, 23 године, за селфи „Ајде да се играмо“
  9. Ана Бокун са Звездаре, 66 година, за селфије „Тата и ћерке“ и „Ножице у песку“.

Сви награђени су добили по књигу, и ваучере за доручак за двоје и услуге личне неге.

На крају изложбе, Урошевић је нагласила да верујемо да ће  радови, који су пред нама у „Данима сениора“, бити инспирација за нове селфије, тачније лепе прилике и догађаје у којима они настају. Сви пристигли радови а посебно изабрани и данас изложени имају заједничку особину- да носе социјалну и хуману поруку о лепоти и важности међугенерацијске размене, разумевања и узајамности. Уметнички значај је био у другом плану, иако већина изложених, и  посебно – награђени, поседују и дозу уметничког приступа задатој теми.

Након изложбе, у истом простору одржана је међугенерацијска интерактивна радионица на тему „Зашто смо важни једни другима?“. Радионичарка Јелена Вулић, психолошкиња, вешто је заинтересовала млађе генерације које на почетку нису знали да одговоре шта значи међугенерацијска солидарност али су  после сат времена давали своје предлоге шта би били најбољи међугенерацијски поклони у прилог неговања ове социјалне вредности. Млађи су пожелели да, када буду у сениорским годинама, проводе време са својим будућим унуцима играјући шах, да знају да исплету вунене шалове као што су то чиниле њихове баке. Старији су међугенерацијски поклонили своје жеље да више времена проводе са унуцима у природи него пред телевизорима и компјутерским екранима, да се више заљубљују, санкају… Међугенерацијско путовање кроз прошлост, садашњост и будућност приближили су све учеснике радионице без обзира колико имају година и помогло да се схвате предрасуде које су међугенерацијски присутне код већине нас, не тражећи одговор на питање- коме је лакше а коме теже?

Поред суграђана, на радионици су присуствовали ученици ОШ „Јелена Ћетковић“ са наставницом Снежаном Херцеговац.

Након отварања изложбе и радионице о међугенерацијској сарадњи, много порука је исписано и окачено на Дрвету порука. За све посетиоце и учеснике обезбеђени су креативни поклони Волонтерског сервиса Звездаре као сувенир манифестације.