Евакуацијом запослених из задимљених просторија ГО Звездара данас, 06.04.16. у 13 сати почела је јавна показна ватрогасна вежба под називом „Звездара 2016“, коју је поводом 75 – годишњице бомбардовања Београда у Другом светском рату, организовало Добровољно ватрогасно друштво „Звездара” у сарадњи са Oпштином.

Спасавање запослених из просторија Општине симулирано је скакањем са балкона на ватрогасни ваздушни јастук (професионални – атестиран, димензија 6 x 4 х 2м) постављен на платоу испод балкона првог спрата. Осим ватрогасаца из Друштва у овој вежби учествовали су и добровољно пријављени запослени у ГО Звездара и УК „Вук Стефановић Караџић“, а шест добровољних ватрогасаца помагали су при силажењу са јастука.
 

 
Секретар ДВД Звездара Београд Славко Чупић, виши ватрогасни официр I класе водио је акције и издавао наредбе, а веродостојност правог пожара појачано је учешћем два возила Ватрогасне бригаде Београд, која су под ротационим светлима и сиренама стигла на трг испред ГО Звездара и са добровољним ватрогасцима извели унутрашњу навалну вежбу гашења пожара и спасавања угрожених лица у објекту. То је тзв. брза вежба „Напад за гашење суви 2-1 А” са моторном ватрогасном пумпом МВП 8/80О Росенбауер, и ватрогасним цревима на траси до улаза у објекат, а представљено је и гашење пожара уз употребу противпожарних апарата „S” и „CO2”.

Ватрогасни подмладак ДВД Звездара – ученици из основне школе „Вељко Дугошевић“ победници на ватрогасним такмичењима основаца, извели су показну вежбу гашења пожара уз коришћење „брентаче“, као и вежбу везивања типских ватрогасних чворова у акцијама спасавања.

Акцију је подржала градска управа, а учествовали су и добровољни ватрогасци „братског“ ДВД Палилула, професионални ватрогасци Ватрогасно спасилачке јединице Звездара, екипе Хитне помоћи и ДЗ Звездара. За безбедност свих учесника бринула је Полицијска станица Звездара, а лично су присуствовали и подршку дали Миле Јовичић, командант Ватрогасно спасилачке бригаде Београда и шеф смене Мајсторовић.

Циљ Вежбе је спровођење програмских активности – одржавање мобилности запослених у објекту ГО Звездара, одржавање мобилности ватрогасних јединица у ванредним ситуацијама и популаризација ватрогаства.

Добровољно ватрогасно друштво Звездара, једно је од најактивнијих на територији Града, које

континуираним едукацијама и показним вежбама жели да допре до свести грађана Звездаре свих узраста, од вртића, основних и средњих школа, скупштина стамбених зграда, домова за старије…, а као доказ ефикасности ових активности је то што је број пожара на територији ГО Звездара смањен на 6,6% од броја пожара на територији целог града, односно међу свих 17 градских општина.

Видео запис догађаја и изјаве: Славка Чупића, Едипа Шерифова и добровољних ватрогасаца ДВД Звездара можете преузети на сајту www.infobiro.tv.