Стручни семинар за учитеље и наставнике српског језика и књижевности – водитеље рецитаторских секција у основним и средњим школама под називом „Како говорити стихове“ одржан је среду, 7. децембра у Градској општини Звездара. Семинар је припрема наставника за предстојећа школска и општинско такмичење рецитатора, а водила га је глумица Светлана Сретеновић.

Током двочасовног интерактивног рада разговарало се о рецитовању као специфичном виду изражавања, адекватном избору песме, техникама анализе песме на мисаоне целине, о темпу, ритму, логичким акцентима, али и вежбама опуштања и техникама дисања, значајним за смањивање треме приликом јавног наступа.

У оквиру практичног дела семинара, наставнице су испробавале говорне вежбе за побољшање артикулације и технике гласа, појединачно и у групама радиле анализу одабраних песама и рецитовале их, уз анализу сваког наступа. Сви учесници су добили материјал који могу користити у раду са ученицима.

Семинар је био бесплатан, а пристуствовале су 22 наставнице из 8 основних школа: „Павле Савић”, „Деспот Стефан Лазаревић”, „Стеван Синђелић”,„ Јелена Ћетковић”, „Владислав Петковић Дис”, „Вељко Дугошевић”, „Иван Горан Ковачић” и „Марија Бурсаћ” и 4 средње школе: Седме београдске гимназије, Техноарт Београд – школе за машинство и уметничке занате, Медицинске и Фармацеутско-физиотерапеутске школе.

Семинар је организовало удружење Пријатељи деце Звездаре, под покровитељством Градске општине Звездара.