У оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих, кроз традиционално дружење на радионицама креативног писања, звездарски средњошколци имају прилику да се оснаже за креативно изражавање и писање књижевних текстова. Након три радионице креативног писања, у Седмој, Шестој београдској гимназији и Медицинској школи, четврта је заказана за 20. децембар 2017. године, у Фармацеутско физиотерапеутској школи.  Како написати причу, песму, колумну, занимљив новинарски чланак, изразити се путем блога и других савремених апликација су теме које младима приближава Радица Смиљковић, професорка српског језика и књижевности и новинарка РТС. Комуникација, дружење, заједничко истраживање и дељење подстичу креативност и доприносе стварању заједнице која негује уметност писања и лепе речи..

Објављен је и наградни конкурс за најбољу кратку причу и песму. Право учешћа  имају млади од 15 до 22 године. Радове треба послати до 20. јануара 2018. године, на адресу riznicareci@gmail.com.

Активности у овиру књижевног стваралаштва реализује удружење „Ризница речи“, а покровитељ је ГО Звездара.

Филм и фотографија

Продуцентска кућа „Хипнополис“ је и ове године задужена за реализацију програма који има за циљ да младе оснажи у коришћењу фотографије и филма као облика креативног изражавања и сагледавања стварности.

Филм, који у себи синтетизује више уметности (књижевност, позоришна уметност, сликарство, музика…), представља снажно средство за преношење поруке и образовање, али истовремено захтева тимски приступ и разноврсно учење. Ове године, у оквиру Звездаријаде, одржаће се радионице које ће имати за циљ да млади подуче како да креирају један аудио визуелни пројекат, било да се ради о клипу, реклами, споту или кратком филму. Радионице ће водити Стеван Филиповић, наш познати режисер, и Бранислав Јевић, продуцент. Тема којом ће се бавити је борба против вршњачког насиља кроз израду клипа који треба да подстакне на пожељно понашање, инспирише на толеранцију и/или афирмише позитивне друштвене вредности.

Фотографија, као грана уметности која има моћ да прикаже тренутак реалног живота, може да покаже све лепоте једног предела, једне нације, али и да подстакне на промене. У оквиру Звездаријаде, планиране су 4 трибине на којима ће млади чути најважније о фотографији и обради фотографије, и то у Зуботехничкој школи, Седмој и Шестој београдској гимназији, Грађевинско техничкој школи „Бранко Жежељ“ и Грађевинској школи.

Расписан је Конкурс за филм и фотографију. Радове треба доставити до 25. јануара 2018. године, на адресу hypnopolis@gmail.com.

Покровитељ наведених активности је Градска општина Звездара.

 

.