Авив парк Звездара и Wing Chun Kung Fu клуб „Змајево гнездо” Београд, организују Фестивал Wing Chun-а, спектакуларно дружење грађана Звездаре и Београда са мајсторима борцима, који ће демонстрирати стечена знања ове древне источњачке вештине, у недељу, 26. јуна 2016, са почетком од 18 сати, на платоу „Авив парка, у улици Живка Давидовића 86 на Звездари.

Wing Chun је специфичан облик борилачке вештине из кунг фу фамилије, који потиче из Кине и константно еволуира. Карактеристишу га блиски контакти у борби, симултани, брзи ударци и одбрана, ефикасна и брза координација.

Симултаност се осликава у истовременој добро координисаној одбрани и нападу. Ово преставља ефикасан облик самоодбране и неопходно је да ученик научи контролу своје енергије (Či) и економично је користи. Најважнији фактор је правилно увежбати покрете и правилно усмерити ударац. Због тога мање снажан противник може са лакоћом савладати крупнију особу од себе. Sifu (учитељ Wing Chun-а) ученику помаже да савлада силу уз адекватно кретање и да је усмери на прави начин. Однос ума и тела је оптималан кроз Wing Chun, и зато се он разликује од других спортова – акценат је на развијању моторике и подједнаке употребе и леве и десне стране тела (и руку и ногу), што позитивно утиче на развој обе хемисфере мозга.

Ову вештину могу да вежбају сви, без обзира на пол и године, и примењива је у свим, борилачким и неборилачким, стресним ситуацијама. Сврха Wing Chun-а није само самоодбрана, већ и подстицање личног развоја и доброг здравља.

Приликом фестивала биће подељени ваучери за неколико бесплатних тренинга у Wing Chun Kung Fu клубу „Змајево гнездо”.

Из Авив парка на Звездари позивају посетиоце да дођу у недељу и упознају умеће Wing Chun-а, вештину која је инспирисала легендарног Брус Лија, а која потиче директно из манастира Шаолин.