Градоначелник Београда Синиша Мали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишли су просторије ОШ „1.300 каплара” у којима је смештено 30 предшколаца из вртића „Зора” Предшколке установе „Звездара”, а које су адаптиране у склопу пројекта „Мрежа школа”.

Догађају су присуствовали секретар за образовање и дечју заштиту Града Београда Славко Гак, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, председник општине Звездара Милош Игњатовић и директорка ПУ „Звездара” Снежана Перовић.

Градоначелник је истакао да је ово веома важан пројекат, јер се Град Београд из дана у дан бори да смањи листу чекања у вртићима.

– Основна школа „1.300 каплара” је први случај где смо у потпуности реконструисали две слободне учионице и ту пребацили предшколце из вртића „Зора”. Тако смо у самом вртићу „Зора” отворили могућност за нову јаслену групу и на тај начин смањили листу чекања у вртићима на територији Београда – рекао је Мали.

Он је додао да ће за предшколце ускоро бити сређене просторије у још две основне школе, једне на Палилули и друге на Савском венцу, што ће отворити могућност да још предшколаца пређе у адаптиране просторије основних школа.

Према његовим речима, по завршетку овог пројекта, а остало је још пет школа за 2018. годину, укупно ће бити отворено око 1.200 нових места у београдским вртићима.

– Желим да захвалим министру Шарчевићу, јер је ово била његова идеја – да се консолидацијом мреже школа на територији Београда створе додатна места у вртићима. Имамо добру сарадњу са приватним вртићима и изградњом нових, а подсетићу да ће вртић на Алтини бити отворен у априлу наредне године, покушаћемо да обезбедимо место у вртићу сваком детету на територији града – додао је Мали.

Министар Шарчевић је рекао да су градоначелников и његов тим на овом пројекту радили неколико месеци. На почетку је било сумње да ли ће то функционисати, навео је Шарчевић, и додао да може да потврди да не постоје никакви проблеми да се вишак простора у школама адаптира за потребе вртића.

– Спојили смо лепо и корисно и искористили ресурсе које имамо. Град је својим средствима средио простор и наставићемо да реализујемо овакве пројекте и у другим београдским општинама, али и другим градовима у Србији, јер је Београд био почетни пример – рекао је Шарчевић.