У оквиру традиционалне манифестације „Мала матура – велико срце”, која се ове године одржава пети пут, у периоду од 13. до 17. маја 2010, у 11 основних школа на Звездари боравиће 118 ученика са Косова и Метохије.

Ученици завршних разреда са Косова и Метохије, из Сушице, Лапљег села, Грачанице и Бањске биће смештени код својих другара на Звездари, а њихови наставници и пратиоци (око 15) у Звезданом гају.

У оквиру манифестације је предвиђено спортско дружење у више дисциплина, које ће се у организацији Градске општине Звездара и СЦ „Олимп”, одржати 14. маја 2010. од 10.00 до 13.00 сати у Спортском центру „Олимп”, Вјекослава Ковача 11.

Манифестацију су, и ове године, организовали Министарство за Косово и Метохију и Министарство за просвету, у сарадњи са Градом Београдом, локалним самоуправама, институцијама и привредним субјектима. У оквиру манифестације, осмишљен је, организован и реализован програмски боравак за више од 1000 ученика са Косова и Метохије и исто толико ученика из основних школа из Београда.

Основни циљ је успостављање трајних веза основних школа из Београда са школама са Косова и Метохије, упознавање ученика са знаменитостима Београда, као и учешће ученика у културним и спортским дешавањима.

Ове године очекује се долазак око 1300 матураната основних школа са Косова и Метохије, а исто толико београдских матураната, њихових домаћина, учествоваће у свим програмским активностима акције „Мала матура – велико срце”.