Поводом Међународног дана породице, Волонтерски сервис Звездаре и Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом Градске општина Звездара обезбедиће у петак 15. маја 2020, отворену  телефонску линију 2864-426 за разговоре на тему породичних и родитељских односа и проблема.

Телефон ће бити отворен од 11 до 13 часова, а за разговор са суграђанима биће доступна Јелена Вулић, психолог и психотерапеут. Она је и током ванредног стања путем телефона пружала психосоцијалну подршку појединцима који су се обраћали за помоћ Општини.

Обележавање Дана породице, које је у нашој општини традиционално,  је уједно и позив суграђанима да закажу индивидуалне разговоре у Саветовалишту за појединце и породице Волонтерског сервиса Звездаре.

Јаке породице и породичне везе нам омогућавају сигурну средину која је потребна за развој и напредак сваког појединца и у „редовном стању“. Епидемија корона вируса и ванредно стање повезано са њим, има утицај на све, на неке, ипак,  драстичније него на друге. COVID 19  је у фокус ставио велики број најрањивијих појединаца и породица, којима је помоћ и подршка заједнице и институција неопходна и од које зависе. За велики број породица период ванредног стања подразумевао је многе промене – суочавање са драстичним променама навика, са несигурношћу повезаном са финансијском ситуацијом, повећањем анксиозности код деце, појавом напетости у партнерским или родитељским односима и, уопште, појавом страха услед неизвесности.

Период изолације, затварање школа и вртића, промена рутина и навика изазвао је стрес и различите негативне последице по чланове породица и породице у целини. Ризику од негативних последица посебно су изложене социјално угрожене породице и оне породице које имају члана породице који је оболео или са инвалидитетом. Иако је већина реакција које су се појавиле код појединаца или породичног система нормална реакција на ненормалне околности, важно је о њима говорити и посветити пажњу очувању здравља и благостања породице и свих њених чланова.