Тим Вршњачке мреже подршке инклузивном образовању, која је оформљена у циљу ширења свести о инклузији међу вршњацима, састаo се усред зимског распуста, у Шестој београдској гимназији, како би направили план активности за друго полугодиште школске 2015/16. године. Тим се састоји од десетак средњошколаца из Пете и Шесте београдске гимназије, Друге економске, Правно-пословне и Медицинске школе на Звездари.

Састанку су присуствовале и психолог Шесте београдске гимназије Љиља Живанић и шефица Одељења за друштвене делатности Градске општине Звездара Весна Петровић Урошевић.

Након четири обуке које су прошли у оквиру пројекта „Унапређивање образовања у Србији кроз развој Мреже подрушке инклузивном образовању“, Лана, Андријана, Стефан, Тијана, Марија и остали чланови Вршњачког тима планирају да у свом окружењу информишу и едукују вршњаке о важности инклузије и зашто је битно да образовање буде једнако за све.

Током марта, они ће у својим школама одржати презентације са интерактивним радионицама, приказивањем видео материјала и дискусијама, а за април је планирана презентација на нивоу општине Звездара са укључивањем свих средњих и основних школа.

Циљ им је да у Вршњачки тим укључе нове чланове, да формирају секције и организују различите акције и догађаје у циљу подршке деци, ученицима, родитељима, наставницима, школи и заједници како би свако дете/ученик могло да се развија, учи, стиче самопоуздање и буде укључено у све токове друштвеног живота.

Шеста београдска гимназија је за састанке и активности Тима обезбедила компјутер и просторију за рад, а Градска општина Звездара ће помоћи уступањем својих простора и опреме за презентације, пружањем стручне, логистичке и медијске подршке.

*Деловање Вршњачке мреже подршке инклузивном образовању је једна од компоненти пројекта „Унапређивање образовања у Србији кроз развој Мреже подршке инклузивном образовању“ који реализује Мрежа подршке ИО у партнерству са Канцеларијом УНИЦЕФ-а за Србију и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а уз финасијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.