Као важан део „Перспективе сениора“ као теме овогодишње манифестације „Дани сениора на Звездари 2019“ у среду, 25. септембра у Скупштинској сали Општине, одржана је радионица „Зашто читати?“. Програм је започет надахнутим казивањем стихова Славка Чупића, који је говорио поезију Мике Антића, Милене Исаиловић „Песме о Исидори“ аутора Душке Врховец и Владанке Вање Мискин која је говорила своје љубавне песме из прве збирке песама коју је објавила у 80.години живота.

Радионичарка Милена Исаиловић, професор српског  језика и књижевности који има највише „својих“  ђака који су освајали награде на градским, републичким и међународним такмичењима, дугогодишњи ментор талентованим ученицима, песникиња,   и члан Удружења књижевника Србије, говорила је о бројним компонентама литературе које не бисмо смели да заборавимо и никада не одустанемо од читања. Само неке од њих су: читањем боље разумевамо себе и друге, боримо се против стреса, читање је успешна терапија- благотворна и успешна јер лечи усамљеност и депресију,штити и вежба наш мозак и меморију, са књигама путујемо,учимо, развијамо објективност при доношењу одлука, са читањем смо увек на добитку јер увек нешто ново сазнамо, негујемо своју комуникацију и културу говора и др.

Милена је објаснила да књиге јесу свуда око нас и део потрошачке индустрије али да то не треба да нас плаши и  онеспокојава јер су прави храмови књига библиотеке који чине литературу доступном, тако да недостатак новца не може да буде разлог нечитања.

Сениорска публика се током радионице сложила да су култура читања и сећања важан услов за постигнућа  у животу сваког од нас. Будући да су књиге последњих деценија неправедно запостављене и да  статистика читања, посебно млађих генерација, није охрабрујућа -поред тога што је литература „добар савезник“ у сениорским данима, упућивање млађих на читање, треба да буде и чест садржај међугенерацијских дружења. „Ко ће унуке лепше и боље увести у свет књига од бака и дека”-чуло се на радионици.

За све присутне обезбеђени су бројни корисни поклони који промовишу читање као потребу чије задовољавање развија наше могућности- букмаркери, магнети са цитатима познатих аутора, подметачи за шољице кафе или чаја, брошуре са 100 најчитанијих наслова у свету, а Бибилиотека „Вук Караџић“ је за све заинтересоване обезбедила бесплатне чланске карте које ће им бити уручене током октобра који је Месец солидарности са старијима. Вања Мискин, учесница радионице, даровала је примерке своје збирке поезије и поручила сениорима да никада није касно  да пишу ако то желе.

На крају радионице договорен је наставак креативних литерарних радионица у Волонтерском сервису које ће водити Милена Исаиловић са тематским разговорима али и радом са талентованим сениорима који се охрабре на писање. Пре неформалног дела програма, дружења уз освежење и исписивања порука за Дрво порука на задату тему трећег дана „Дана сениора на Звездари 2019“, присутни су се сложили у једном- бескрајна је листа разлога као одговор на постављено питање „Зашто читати?“, а изговора- ни један.