Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара је у оквиру обележавања Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, у уторак, 02.12.2014, у Библиотеци „Вук Караџић“, организовала Округли сто на тему „Девет година рада Комисије и унапређење родне равноправности“.

На Округлом столу су учествовали представници звездарске Комисије за родну равноправност председника општине, која је била домаћин скупа, али и представници институција са Звездаре и НВО сектора са којима је, у току деветогодишњег рада, Комисија сарађивали на превенцији насиља у породици и у вези са другим питањима родне равноправности.

Едип Шерифов, председник Градске општине Звездара је поздравио присутне и рекао да данашњи скуп и људи који у његовом раду учествују, као и девет година рада Комисије, говоре да Општина ради праву ствар. Активности Комисије у вези са насиљем у породици, помоћи мањинским и рањивим групама и сл. говоре да се она бави поштовањем људских права која су данас фундаментална за једну озбиљну локалну самоуправу. Људска права морају да се поштују и о њима се не може дискутовати, па због тога Општина подржава рад Комисије за родну равноправност и њене активности међу којима је и организовање овог Округлог стола.

Леила Руждић Трифуновић, председница Комисије за родну равноправност ГО Звездара и координаторка рада Канцеларије за правну и психосоцијалну помоћ жртвама насиља у породици је, поздравивши присутне, рекла да је Округли сто само једна од активности Комисије у оквиру Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама”. Тачно пре пет година, на Звездари је потписан Протокол о сарадњи Звездарских институција у вези са случајевима насиља у породици о коме ће се данас разговарати, али ће на Округлом столу бити разговора и о другим темама у вези са питањима родне равноправности.

На Округлом столу на коме је модераторка била Славица Брђовић, чланица Комисије за родну равноправност ГО Звездара, говориле су др Миљана Грбић, шефица Канцеларије Светске здравствене организације у Србији и чланица Комисије, др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена, Душица Поповић, директорка Инцест траума центра и Славица Васић из Ромског женског центра „Бибија”, а теме о којима се разговарало су здравље жена, економско оснаживање, борба против насиља – сарадња институција, итд.

У дискусији која је пратила излагање учешће су узели и други учесници Округлог стола (представници општинског Центра за социјални рад, Дома здравља, Полиције, Аитономног женског центра,..).

Закључак Округлог стола је да ће Комисија за родну равноправност организовати активности потребне да се постојећи Протокол о сарадњи институција на општини усагласи са вежећом правном регулативом како би се добра сарадња унапредила.

Округли сто је завршен наступом наше врхунске уметнице Едит Македонске, виолинисткиње и концерт мајстора Народног позоришта која је на задовољство присутних извела неколико композиција на виолини.