На Звездари, у Малом Мокром Лугу, улица 20.октобра 12а, у среду, 17.10. је свечано отворен први хоспис дневни центар у Србији.

Свечаности су присуствовали Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ингве Енгстром шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији, Њ.Е. Денис Киф, амбасадор Велике Британије, Марко Јовановић помоћник министра финансија, Грејем Перолс, председавајући управног одбора BELhospice центра, Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Норвешке,Њ.Е. Коен Адам, амбасадор Белгије, Њ.Е. Томас Шиб, амбасадор Немачке, Њ.Е. Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије, Регина де Доминицис директорка УНИЦЕФ-а, Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара, Бранкица Јанковић, повереник за равноправност, Божидар Дакић директор Републичког завода за социјалну заштиту, Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара,…

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је приликом истакао да су дуготрајна нега и палијативна заштита препознате у свим законима наше државе и стратешким документима који се ослањају и поштују актуелне европске и светске трендове и додао да држава у континуитету издваја значајна средства за подршку пружаоцима услуга на локалном нивоу, како наменским трансферима тако и финансирањем пројектних активности за успостављање иновативних услуга.

Према речима министра, палијативно збрињавање је међу најбољим примерима интегрисане услуге социјалне и здравствене заштите, а BELhospis је пионир у успостављању ове услуге код нас на чијем десетогодишњем искуству сви учимо.

Миинистар је истакао да је овај пројекат пример добре праксе за међусекторску сарадњу за успостављање услуге и како шира заједница, невладин сектор и локална управа могу заједно деловати у циљу унапређења квалитета услуга у складу са потребама онколошких пацијената не само у Београду већ и у другим градовима Србије.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и Министарство здравља, у сарадњи са локалном управом, наставиће да унапређује дуготрајну негу и палијативно збрињавање како би се у будућности имплементирале и унапредиле интегрисане услуге и социо-здраствене установе“, поручио је Ђорђевић.

На отварању, поред министра Ђорђевића, говорили су и шеф сектора за сарадњу при Делегацији ЕУ у Републици Србији Ингве Енгстром, амбасадор Уједињеног Краљевства и председавајући почасног одбора BELhospis центра Денис Киф, помоћник министра за финансије Републике Србије Марко Јовановић, као и председавајући Управног одбора BELhospis центра Грејем Перолс.

Поред постојеће услуге збрињавања онколошких пацијената који су у одмаклој фази болести и чланова породица у кућним условима, овај пројекат ће обезбедити услове да BELhopsis унапреди квалитет живота за најмање 60 пацијената и 120 чланова породица и да на дневном нивоу пружи бесплатне услуге боравка за 20 онколошких пацијената.

Појединци и организације који су пружли помоћ у реализацију пројекта Дневног центра добили су захвалнице. У име Општине Звездара захвалницу је примио председник ГО Звездара Милош Игатовић.

Овом приликом званично је представљен и BELhospice клуб одрживих давања који окупља многобројне појединце и корпоративне партнере који су омогућили и дуги низ година учествовали заједно са BELhospice центром на успостављању првог хоспис дневног центра.

За две до три недеље први пацијенти ће моћи да користе услуге Дневног центра.