„Дани сениора на Звездари у 2014“ отворени су у понедељак, 15.09.2014. у Библиотеци „Вук Караџић“, стручним скупом-округлим столом под називом „Оптимална мрежа социјалних услуга за сениоре-потребе и могућности“.

Преко двадесет стручњака говорило је о проблемима најстарије популације на Звездари, Београду и Србији и оптималним услугама и програмима чијом реализацијом би њихов свакодневни живот учинили хуманијим, достојанственијим, квалитетнијим и активнијим.

Скуп је акредитован у Комори социјалне заштите и организован је уз стручну подршку и помоћ Коморе и Геронтолошког друштва Србије.

Износећи звездарски модел социјалне бриге за сениоре, Радмила Урошевић, координатор Волонтерског сервиса Звздаре и помоћник шефа Одељења за друштвене делатности, нагласиила је да су данашњим сениорима, највећи проблеми усамљеност, депресија (само)изолација и пасиван однос према пензионерским данима, затим-сиромаштво, болест и одсуство породичне бриге. У условима општих процеса, као што су глобализација, експлозије индустрије информација и ИТ технологија, сениори али и припадници млађих генерација, с разлогом губе корак са хуманим димензијама свакодневног живота. Због тога концепт социјалне бриге локалних самоуправа, општина и градова, све више добија на значају. Општина Звездара планира социјалну политику у којој је брига за најосетљивију популацију најважнија а тој категорији свакако припадају сениори.

Србијанка Ђорђевић, директор Коморе социјалне заштите Србије је истакла да су важне активности које реализује Општина Звездара у светлу интегралне социјалне политике и условима започетог процеса лиценцирања који је већ унео значајне помаке у области социјалне заштите и социјалних услуга.

Др Милош Немањић, председник Геронтолошког друштва Србије, осврћући се на упозорења др Петра Манојловића и др Светислава Јовановића пре више деценија у социолошкој и социјалној јавности Србије, да волонтерски рад мора да се афирмише и вреднује посебно када је реч о сениорима- и корисницима и волонтерима, нагласио је да пример волонтирања на Звездари даје довољно јасну и јаку основу да се ова стручна упозорења и препоруке у блиској будућности на нашим просторима и реализују.

На скупу је било речи о значају квалитетног информисања, организоване и континуирање едукације, развијању програма социјализације која ће бити организована у континуитету, доступна и бесплатна за грађане.Подршка у кућним условима са циљем што дужег боравка у природном окружењу, заједнички је циљ свих социјалних партнера који су учествовали на скупу а представници су јавног, цивилног и приватног сектора.Посебна група тема била је посвећена креирању услуга подршке оболелима од Алцхајмерове болести и деменције и њиховим породицама које су носиоци дуготрајне неге и бриге за ова лица.

Свим учесницима скупа, Волонтерски сервис Звездаре је уручио пригодне поклоне израђене у креативној радионици Сервиса у декупаж техници.

Скуп су подржали ГО Звездара, Библиотека „Вук Караџић“, Дом здравља Звездара, Комора социјалне заштите Србије, Геронтолошко друштво Србије, Академиа Едукатива, издавачке куће „Чигоја” и „Архипелаг”, „Уна ПРЕС”, ОТП банка, „Психофокус”, „ИЊАЦ” и „Контакта24”.

Закључци са скупа биће важан део операционализације и реализације Стратегије развоја социјане заштите на Звездари 2011-2015. године, у којој је један од приоритета брига и унапређење свакодневног живота старијих лица на општини Звездара.

На програму манифестације „Дани сениора”, која траје до 19.09.2014, у уторак, 16.09.2014. су два догађаја:

16. септембар- „Кућа лепоте за сениоре/ке“, од 10 до 14 часова, Волонтерски сервис Звездаре, Булевар краља Александра 395.

16. септембар- Галерија „Миљковић”, Булевар краља Александра 298, од 17-18 часова хумористичко-сатирични програм „Молим -смех и осмех!“ сатиричара и афористичара