У сарадњи београдске филијале Националне службе за запошљавање и Градске општине Звездара у четвртак, 22.3.2018. је у Општини Звездара почела нова дводневна обука „Пут до успешног предузетника“. Полазницима који је са успехом заврше ова обука омогућава да конкуришу за субвенцију за самозапошљавање, по јавном позиву који је објављен 14. фебруара 2018. године и траје до 16. априла 2018. године.

 Полазницима се у име председника Градске општине Звездара и своје лично име обратио Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара задужен за социјална питања, који им је пожелео срећан почетак и успех у даљем раду. Он је рекао да му је драго што се за ову обуку пријавио велики број незапослених особа са Звездаре и да ће им обука омогућити да стекну неопходна знања, али и да конкуришу за средства која им могу помоћи да покрену сопствени посао.

У име Националне службе за запошљавање Службе Звездара присутне је поздравила Бранислава Познановић, руководилац службе, а обуку је водила Весна Живковић Костић, начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво у београдској филијали НСЗ која је рекла да је један од циљева ове обуке и да се сви који раде у такозваној сивој зони мотивишу и уђу у регуларне токове и да се тако смањи незапосленост.

Обуци присуствује 60 кандидата различитих занимања, а већина њих већ има идеју којим послом би желели и могли да се баве у будућности. Међу полазницима су дефектолози – логопеди, стоматолози, грађевински техничари нискоградње, као и медицинске сестре, које имају у плану да након завршене обуке почну да се баве негом старих и оболелих лица.

Током два дана обуке полазници ће савладати следеће теме: економска мотивација за предузетништво, дефинисање пословне идеје, правни аспекти бизниса, израда бизнис плана. То ће им омогућити да: провере оправданост своје пословне идеје, сагледају предности и ризике предузетништва, спознају своје предузетничке склоности, информишу се о поступку регистрације и актуелним законским прописима, попуне Захтев са бизнис планом.

Сви полазници који са успехом заврше обуку добијају сертификат који издаје Национална служба за запошљавање и који представља један од услова за учешће на конкурсу за доделу субвенција за започињање сопственог посла. Интересовање за ову обуку увек је веома велико, у свим филијалама НСЗ, што најбоље показује да се незапослени у све већем броју опредељују за предузетништво.