Завршна манифестација 6. Конкурса за избор најволонтерске акције на Звездари у 2017. години на којој су јавно презентоване волонтерске акције које су реализовали звездарски основци и средњошколци одржана је 4. децембра у Скупштинској сали ГО Звездара. Ђачким презентацијама, волонтерски, практично, хумано  и креативно, Општина је на најбољи начин обележила овогодишњи Међународни дан волонтера – 5. децембар.

На конкурс  који су расписали Волонтерски сервис Звездаре и Одељење за друштвене делатности пријавило се укупно 6 школа, три средње (Геодетско техничка, Шеста београдска гимназија и Зуботехничка школа) и три основне (Вељко Дугошевић, Јелена Ћетковић и Стеван Синђелић), са укупно 11 волонтерских акција које су ученици  сами осмислили и реализовали  уз помоћ својих наставника.

Ђаке и њихове наставнике и професоре поздравио је Мирослав Мариновић, члан Општинског већа задужен за област социјалне заштите речима да је волонтирање важно за основце и средњошколце јер им оно пружа шансу да буду хумани, да много науче и да унапреде своје вештине.

Радмила Урошевић, координатор Волонтерског сервиса Звездаре рекла је да је 11 волонтерски акција, колико је пријављено на Конкурс, мобилисало око 400 младих волонтера који су бринули за око 750 директних и преко 2000 индиректних корисника.

Млади су сами изабрали теме и области волонтерских акција од којх је 4 реализовано у области екологије и заштите животне средине,  4 из вршњачке солидарности и 3 са фокусом на међугенерацијску солидарност. Активности које су реализоване у овим акцијама најбоља је потврда да Општина не треба да брине за волонтерску будућност Звездаре. Присутни ученици из школа које ове године нису учествовале на конкурсу са својим акцијама рекли су да им је жао када су чули и видели идеје и активности својих другара и обећали своје учешће на конкурсу у 2018. години.

На свечаности у згради Општине представљене су следеће волонтерске идеје:

Геодетске техничке школе : „Млади и – они други, заједно ћемо боље учити и више знати“, „Бајфордова шума“, „Штедња воде“ и „Одређивање локација дивљих депонија“;

ОШ „Вељко Дугошевић :„Шарени дућан“ и „Путовање кроз време“;

ОШ „Јелена Ћетковић“: „Наступ на прослави Удружења пензионера Звездаре“ и „„Јелена“ за Свратиште“;

ОШ „Стеван Синђелић“: „Заједно до осмеха“;

Зуботехничке школе :„Протеза на дар“ и Шесте београдске гимназије:„Језички коктел“.

Млади су својим волонтирањем на Звездари показали да имају емпатију за своје природно окружење, природу и суграђане, вршњаке и оне најстарије. Завршница „Конкурса за најволонтерску акцију на Звездари у 2017. години“ показала је да су млади и хумани, и емпатични, да умеју да се друже и забаве.

Жири за избор најволонетрске акције, у чији састав су ушли ученици представници школа које су учествовале на конкурсу као и школа чији ученици су присуствовали презентацији, и Милош Петровић, представник Тима за волонтерску подршку грађанима Звездаре, након краћег састанка и гласања одлучио је да:

Прву награду равноправно поделе ОШ „Вељко Дугошевић“ и Шеста београдска гимназија;

Другу награду равноправно поделе ОШ „Јелена Ћетковић“ и ОШ „Стеван Синђелић“;

Трећу награду равноправно поделе Зуботехничка школа и Геодетска техничка школа

Градска општина Звездара  је обезбедила награде за награђене школе ваучере „Техноманије“ који су намењени куповини технике која ће остати у власништву школа а према потребама ученика/ца, садашњих и будућих волонтера/ки.

Наставницима и менторима волонтирања – Јагоди Петровић Укај, проф. Геодетске техничке школе, Милени Маринковић и Јовани Ћираковић, проф. ОШ „Јелена Ћетковић“, Душици Веђић, проф. ОШ „Стеван Синђелић“, Мирјани Мрдаковић и Зоран Поповић,проф. Зуботехничке школе и Весни Ћировић,  директорки ОШ „Вељко Дугошевић“, уручене су захвалнице Градске општине Звездара за допринос развијању идеје волонтирања на Звездари.

Награде и захвалнице лауератима овогодишњег конкурса уручио је Мирослав Мариновић. А пре растанка, као што и доликује – заједничка фотографија и обећање младих  да ће сигурно бити нових волонтерских акција као и да ће  развијати идеју и вредност волонтирања код својих вршњака. Сасвим довољно као доказ да је и овогодишњи конкурс за најволонтерску акцију на Звездари испунио свој циљ.