„Узми рачун и победи“ је наградна игра са фискалним рачунима и слиповима коју је покренула Влада Србије у сарадњи са НАЛЕД-ом у циљу сузбијања сиве економије кроз јачање свести и мотивације грађана да плаћају безготовински и узимају фискалне рачуне приликом сваке куповине, јер једино тада могу да буду сигурни да трговац послује у складу са законом и да плаћа порезе из којих се финансирају здравство, школство и друге јавне услуге, што је у време пандемије важније него икад.

Наградна игра се формално приређује у два круга –први круг од 15. новембра до 26. децембра 2020, и други почетком 2021. На основу закључка Владе Републике Србије од 15. октобра 2020, одређено је да сви пунолетни грађани наше земље од 15. октобра могу да шаљу фискалне рачуне и потврде о плаћању картицом (слипове) како би учествовали у првом кругу наградне игре.

Критеријуми наградне игре слични су као и у претходним издањима. Потребно је спаковати у коверту 10 фискалних рачуна или 10 слипова (не смеју се мешати) појединачне вредности од најмање 100 динара, не старијих од 1. септембра 2020. Могу се користити коверте било које боје, величине или облика, докле год стају у поштанско сандуче. Приликом адресирања коверата, на предњој страни потребно је као адресу написати УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ 2020. На полеђини пошиљке (страна на којој се коверта отвара) обавезно је да се читко упише име и презиме, адреса пребивалишта/боравишта из личног документа, као и контакт телефон. Слање коверата је бесплатно.

Детаљна правила наградне игре и информације о наградном фонду и извлачењима можете прочитати овде. Укупни наградни фонд обухвата 60 аутомобила и 12 станова у Београду. У првом кругу биће организовано шест јавних извлачења награда на РТС-у, а прво извлачење заказано је за 21. новембар. И овај пут биће организовано и такмичење градова и општина у броју послатих рачуна, а најактивније локалне заједнице поделиће укупан фонд од 180.000 евра за пројекте од јавног значаја по избору грађана.

Позивају се грађани да приликом учествовања у наградној игри воде рачуна о свом здрављу и поштују све епидемиолошке мере, да коверте припреме код куће и да их убаце у најближе поштанско сандуче без задржавања и чекања у реду. Додатни начин да се заштите, али и да дуплирају своје шансе за добитак, је да плаћају безготовински кад год је то могуће јер тако избегавају директан контакт с продавцем и новчаницама.

Организација наградне игре једна је од активности предвиђених Националним програмом за сузбијање сиве економије,

Најновије информације о наградној игри биће редовно објављиване на сајту www.uzmiracun.rs, а грађанима је на располагању и контакт центар путем мејла kontakt@uzmiracun.rs за сва додатна питања и подршку.

Неправилности у вези са издавањем фискалних рачуна можете пријавити Пореској управи телефоном на број 011/361 99 00 или путем портала www.poreskialarm.rs. Додатно, током пандемије корона вируса Влада Србије је одговорила и на потребе грађана да на једноставан начин пријаве и друге облике сиве економије те је у сарадњи с НАЛЕД-ом и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) отворен јединствени Контакт центар републичких инспекција на броју 011/ 6350-322 или путем online formulara на сајту www.inspektor.gov.rs.