Успешна сарадња Градске општине Звездара и кинеског града Нантонг настављена је посетом делегације Нантонга Градској општини Звездара.

Делегација кинеског града Нантонг, коју је предводио Чен Сонг Ји, потпредседник Народне политичке консултативне конференције Кине у граду Нантонг, и у којој су још били Ху Хонгши, директорка општинског удружења за проучавање културе, спорта и књижевности града Нантонг, Зу Ју, заменик директора општинске Владине канцеларије града Нантонг, Ши Чонгхуа, директор Библиотеке града Нантонг, Чен Веи, генерални секретар Удружења за пријатељство са страним државама у Нантонгу и Ју Пинг, заменик директора Владине канцелафије за општину Хаиан посетила је у понедељак, 26.8. Градску општину Звездара.

Делегацију кинеског града примили су челници ГО Звездара, Милош Игњатовић председник Градске општине Звездара, Александар Ерор председник Скупштине ГО Звездара и чланови Већа ГО Звездара Душан Игњатовић и Роберт Милићевић. Састанку је присуствовао и Раде Зејак, директор VI београдске гимназије.

Председник ГО Звездара Милош Игњатовић је поздравио делегацију града Нантонг и истакао да му је част и задовољство што ГО Звездара има прилику да прими делегацију града Нантонг, из братске Републике Кине, са којим је сарадња успостављена пре три године. Милош Игњатовић је представницима града Нантонг представио општину Звездара и истакао да досадашња успешна сарадња ГО Звездара и града Нантонг може да буде унапређена и у другим областима као што су образовање и култура.

Чен Сонг Ји је представио чланове своје делегације и рекао да је веома почаствован што је у делегацији која је посетила Звездару и захвалио се на срдачном дочеку, а након тога је представио град Нантонг говорећи о географском положају, броју становника и специфичностима овог града (добро образовање, спортски успеси, култура, безбедност, као и велики број дуговечних становника који су старији од 100 година).

Чланови обе делегације изразили су спремност да у наредном периоду, успоставе још ближу сарадњу поводом питања која су од заједничког интереса.

Након састанка у Општини гости из Нантонга су са домаћинима из ГО Звездара отишли на састанак у Владу Републике Србије где су их примили Вања Вукић, шеф Кабинета првог потпредседника Владе Републике Србије Ивице Дачића и Миломир Премовић, саветник првог потпредседника Владе Републике Србије Ивице Дачића.

Вања Вукић је поздравио делегацију града Нантонг и представнике ГО Звездара и истакао да му је задовољство што је на овај начин настављена сарадња која постоји већ дужи период између Нантонга и ГО Звездара. „Упознат сам са досадашњом сарадњом, и драго ми је да се она наставља и што ће данас бити потписан споразум о сарадњи између VI београдске гимназије и гимназије из Нантонга, јер величина Нантонга који има око 7 милиона становника може да допринесе да овде применимо корисна искуства и да унапредимо нашу сарадњу у области образовања. Радује и добра сарадња и у другим областима, културе, спорта”- истакао је Вања Вукић.

Вања Вукић је рекао да је више пута посетио Народну Републику Кину и да је увек био фасциниран напретком и развојем ове земље. Гостима је пожелео пријатан и угодан боравак у Београду и на Звездари.

Чен Сонг Ји је представио чланове своје делегације, рекао да је веома почаствован пријемом у Влади Републике Србије и захвалио се на пријатељском дочеку. Након овога је представио град Нантонг говорећи о географском положају, броју становника и специфичностима овог града и истакао да је за НР Кину Србија веома важан партнер, и да је све више области у којима се сарадња продубљује.

Присутнима се обратио и Миломир Премовић саветник првог потпредседника Владе Републике Србије Ивице Дачића.

Делегацију ГО Звездара која је посетила Владу Републике Србије са својим гостима из кинеског града Нантонг чинили су : Милош Игњатовић председник ГО Звездара, Александар Ерор председник Скупштине ГО Звездара, чланови Већа ГО Звездара Душан Игњатовић и Роберт Милићевић, Милош Булатовић помоћник председника Градске општине Звездара и Раде Зејак директор Шесте Београдске гимназије.

Након састанка у Влади Републике Србије, гости из кинеског града Нантонг су са домаћинима из ГО Звездара отишли у VI београдску гимназију у којој им је домаћин био Раде Зејак, директор.

Након кратког упознавања са активностима наше гимназије и њеном значају за образовни систем Звездара, Београда и Србије, гости из Нантонга и представници ГО Звездара су имали прилику да виде Библиотеку и Кабинет за информатику, а онда је директор гимназије Раде Зејак, на састанку коме је присуствовао и Ненад Радић, шеф Кабинета министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, упознао присутне са својим и активностима VI гимазије на промоцији учења кинеског језика у Београду и Србији.

После овога је потписан споразум о сарадњи VI београдске гимназије и гимназије из Нантонга. Потписивањем споразума ће бити створени бољи услови за сарадњу у области образовања, као и бољи услови за међусобну сарадњу школа из Србије и Кине и њихових ученика.