Манифестација „Energy week – Недеља Енергије“, у организацији Централно-европског форума за развој – ЦЕДЕФ, Секретаријата за енергетику града Београда и под покровитељством Града Београда и Министарства рударства и енергетике Републике Србије, отворена је у уторак, 29. маја 2017. на платоу испред Старог двора, а трајаће до 2. јуна 2017.

Важност коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности уопште, препознали су и подржали ученици ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ и Грађевинске техничке школе „Бранко Жежељ“, који су, предвођени својим наставницима, учествовали на церемонији отварања.

Грађевинци су представили своје активности у оквиру енергетске ефикасности, а основци своје креативне експонате. Аутомобили на соларни погон, ветрењаче, системи за хлађање ваздуха, соларне рерне, систем за пречишћавање воде, соларне бубе, енергетски ефикасне куће и ликовни радови ученика привукли су пажњу присутних. Они су надахнуто и стрпљиво представљали своје мале пројекта и показали завидно знање и радозналост.

Циљ манифестације је подизање свести јавности о многобројним темама и изазовима које се тичу енергетске безбедности, енергетске резилијентности, енергетске ефикасности, потрошње енергије, обновљивих извора енергије и заштите животне средине, као и представљање нових решења и технологија.

Више информација о догађају може се погледати на линку http://cedeforum.org/EnergyWeek2017.html