Основна школа „Вељко Дугошевић”, у улици Милана Ракића 41, захваљујући Граду Београду, постала је украс Звездаре и Београда са новом фискултурном салом и уређеним школским двориштет са теренима за рукомет, мали фудбал, одбојку и кошарку.

Фискултурна сала је величине 1.150 квадратних метара, опремљена је телескопским трибинама за око 150 гледалаца и свлачионицом са тушевима.

Поред изградње сале и терена, средствима Града Београда финансирано је и уређење школског дворишта, санација фасаде и крова на школи, а изграђене су нове стазе, ограда око школе са капијама, степеништа, рампе и паркинг. Постављене су клупе и фиксне канте за отпатке. Укупна вредност радова је 174 милиона динара.

Градски менаџер Александар Бијелић је, приликом обиласка завршних радова, истакао да је пројекат изградње спортске сале био један од приоритета у претходној години: „Захваљујући иницијативи наших суграђана и градоначелнику Београда, добили смо простор којим ћемо се сви поносити. Сала је изграђена по највишим стандардима, са добром опремом. Осим тога, уређена је ограда око школе, постављена расвета, рампе за инвалиде и тако је школа, а и овај део Звездаре, доведена у врхунско стање. Сигуран сам да ће град Београд и убудуће улагати у младе” рекао је Бијелић.

Председник општине Звездара Милан Поповић је истакао да је управо сала ОШ „Вељко Дугошевић” доказ да је „и поред економске кризе, на коју се сви жале, могуће урадити нешто овако уколико се правилно одреде приоритети, а нема већег приоритета од деце”.

Тренер РК „Црвена звезда”, прослављени репрезентативац Игор Бутулија ишао је у ову основну школу и присетио се да су се тада часови физичког одвијали у једној малој просторији, а сада ће деца добити праву салу и моћи ће комотно да се баве спортом. Бутулија је рекао да је „најважније то што децу спасавамо од улице, што улива сигурност родитељима. Ово је велика ствар и историјски тренутак за школу”.

Директорка школе Весна Ћировић казала је да ће деца од сада проводити време у простору који је комплетно намењен и прилагођен њима и рекла: „Када улазите у салу као да улазите у неку нову еру. Сада имамо и промењен кров и фасаду и уређено двориште, које је украс овог дела Звездаре, али и спортске терене на којима ће деца моћи да уживају”.

Обиласку завршних радова у школи присуствовали су и директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благојевић и заменица секретара за образовање Драгица Моро.

Појединци су били скептични и нису веровали да ће цео пројекат уређења ове школске установе бити, како сада кажу, „фасцинантан”, а ђаци уз усклике задовољства истичу да ће добре спортске резултате постизати захваљујћи пространој сали у којој „има места за све”.