Град Београд ће увести нове мере у складу са одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације ради смањивања контаката и спречавања ширења вируса. Једна од мера је затварање свих пијаца које су до сада радиле три дана у седмици, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић за ТВ Прва.

– Мислимо да има довољно свежег воћа и поврћа у маркетима који су намењени за продају прехрамбене робе, тако да грађани неће бити оштећени. И даље важи забрана коришћења јавних површина и паркова током читавог дана. Због лепог времена за викенд, у парковим је био превелики број људи за овакву ситуацију. Зато смо на нeким већим јавним површинама имали дежурства Комуналне милиције, уз асистенцију Полиције. Све што радимо је управо у циљу заштите наших суграђана, казне су крајња мера и зато апелујем на све да буду одговорни, пре свега према себи. На тај начин заштитиће и друге који су угрожени а придржавали су се прописаних мера – рекао је Никодијевић, који је још једном апеловао на грађане да остану код својих кућа и поштују правила.

Он је додао да је једна од нових мера и додатно скраћење рада продавница.

– Пошто полицијски час викендом почиње од 15 часова, продавнице ће радити до 13 часова, како би грађани који у њима раде могли на време да се врате кући. Ова мера је изнуђена, јер је за викенд било веома много људи на улицама. Радним данима ће радно време продавница остати исто као и до сада, до 15 часова, будући да је забрана кретања од 17 часова. То је режим рада продавница за ову недељу – истакао је Никодијевић.

Он је најавио и да ће се од сутра кренути са дезинфекцијом међублоковских површина.

– Завод за биоциде и даље третира све најважније установе, здравствене станице и социјалне службе, а „Градска чистоћа” јавне површине. С обзиром на то да имамо доста механизације која се до сада користила за третирање комараца у летњем периоду, сада ће она бити искоришћена за дезинфекцију међублоковских површина – нагласио је Никодијевић.

Он је најавио да је ће упис у вртиће бити потпуно елекронски и родитељи ће моћи онлајн да се пријаве до 15. маја. Како је рекао, апликација је прилично једноставна, а за сваку нејасноћу грађани ће моћи да позову Секретаријат за образовање и дечју заштиту.