У Шестој београдској гимназији се у периоду од 19. до 30. новембра дванаести пут одржава манифестација „Новембарски дани  Соње Жарковић“, посвећена овом истакнутом педагогу која је у VI београдској гимназији  радила до краја свог живота (2007. године).

Овом манифестацијом, кроз бројне ваннаставне активности, запослени и ученици гимназије труде се да негују заједништво деце и одраслих, те подсете да школа није само образовна већ и васпитна установа.

Циљ овогодишње манифестације је и  стварање могућности да се матуранти у реалном, радном окружењу упознају са одређеном професијом, како би се приликом одабира факултета односно свог будућег занимања водили властитим интересовањима и способностима, а не различитим стереотипима. Зато су  организоване посете ученика и наставника  Танјугу, Геопуту, ЕПС-у, НИС-у, НБС-е, Републичкиом омбудсману, Архиву Србије, Новом Логосу, Центру за форензику, Институту за генетику и генетички инжењеринг, СМБ – градњи, Интеса банци, КК „Партизан”, Спотском савезу Београда, Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, Delloitte, Ендава и многим другим предузећима и установама.

22.11. у склопу пројекта „Са проблемима на ти” одржана је радионица „Сазнај, одлучи, закорачи!“ на тему каријерног вођења за ученике првог и другог разреда, док ће ученици трећег разреда 29.11. учествовати на радионици „Каријерно ћаскање“ чији је организатор ГИЗ.

Шеста гимназија ће 28.11. угостити Удружење „Друг није мета“  које се бави превенцијом вршњачког насиља и едукацијом,  те и на тај начин утицати на подизање свести адолесцената да насиље није храброст, и да ни у једном случају не треба подржати исто.

Поред наведених активности , овогодишње „Соњине дане” обележиће и  луткарска представа са којом ће драмска  секција Шесте гимназије обрадовати  децу на лечењу  у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој,  затим „Музичке разгледнице”- ликовна радионица као и традиционална, хуманитарна акција добровољног давања  крви.

 

 

Соња Жарковић била је истакнути српски педагог, председница Педагошког друштва Србије, координатор пројеката УНИЦЕФ-а и УНЕСКО-а, добитница „Златне значке“ коју додељује Културно-просветна заједница Србије изузетним заслужним појединицима.  У Шестој београдској гимазији радила је од 1996. године до краја свог живота (2007). „Оно што чинимо за децу, чинимо увек за друштво будућности“ само је једна од њених запамћених реченица које су многим просветним радницима постале основно начело при раду са ученицима.