Међународни дан Рома (8. април), који се обележава широм света у част Првог светског конгреса Рома који је одржан од 8. до 12. априла 1971. у Лондону, на Звездари се обележава низом догађаја:

Јавно слушање под називом „Партиципација Рома у друштвено-политичком животу“, у организацији Националног савета ромске националне мањине и Градске општине Звездара, одржано је у среду, 4. априла 2018 у Скупштинској сали Градске општине Звездара (Булевар краља Александра 77).

Прeдседник Градске општине Звездара Милош Игњатовић је поздравио присутне учеснике и рекао да две године Општина Звездара обележава Светски дан Рома и да је током овог периода реализовано више важних пројеката који су имали за циљ подизање квалитета живота ромског становништва на Звездари. Он је захвалио својим сарадницима из Општине, који су се ангажовали на реализацији ових пројеката, као и Националном савету ромске националне мањине и честитао Дан Рома са жељом да и даље сарадња буде успешна као до сада и да се заједничким залагањем Општине и Националног савета побољша квалитет живота ромског становништва.

Саветник председника Градске општине Звездара Славко Јовановић је истакао да Градска општина Звездара пуно пажње поклања решавању проблема ромског становништва које живи на Звездари и рекао да је на Звездари сваки дан 8. април, а да је Звездара, по ономе што је за Роме урађено, постала препознатљива у Србији.

Заменик председника Националног савета ромске националне мањине Милош Паунковић је рекао да се 2018. године обележава 1000 година егзодуса Рома и предложио да се на Звездари тим поводом организује више културних догађаја. Истакао је да је Општина Звездара пример добре праксе када су у питању Роми и пример успешне сарадње ромског становништва са Звездаре са локалном самоуправом.

У наставку су присутни имали прилику да чују излагања Коко Љуанa  на тему „Политичка партиципација и Роми данас”, Златка Петрина и Радмиле Урошевић „Пракса ГО Звездара у унапређењу положаја ромске популације на Звездари, као и излагања Драгољуба Ацковића и Златомира Јовановића о историји ромског народа и о економији и образовању као кључу за побољшање економског положаја Рома.

Модератор скупа је била Радмила Урошевић, шефица Одсека за социјану заштиту Градске општине Звездара.

Након одржаног Јавно слушања присутни су посетили изложбу слика ромских аутора и изложбу уметничких фотографија на тему приказа антрополошког циклуса код Рома које су биле постављене у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ (Булевар краља Александра 77а),

У оквиру обележавања Светског дана Рома на Звездари је у „Пан театру” одиграна бесплатна позоришном представом за децу „Аладинова чаробна лампа“, а у недељу, 8. априла од 17 сати ће бити реализована посета Музеју ромске културе , адреса Рузвелтова 41-43.