Традиционално обележавање Светског дана здравља на Звездари биће одржано у четвртак, 7. априла 2016. године у 15 часова у Спортском центру „Олимп – Звездара“, улица Вјекослава Ковача 11, представљањем активности Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу и Центра за едукацију и истраживање здравља који су основани прошле године.

Након обраћања председника Градске општине Звездара Едипа Шерифова, рад Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу и Центра за едукацију и истраживање здравља представиће проф. др Мирјана Јањанин, оснивач.

Активности Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу започеле су у марту ове године пројектом одобреним од Градске општине Звездара „Препознавање и задовољавање неких здравствених потреба посебно осетљивих групација становништва Градске општине Звездара- деце укључене у живот и/или рад на улици, кориснике Свратишта које се налази на Звездари и породица пацијената на палијативној нези”. По завршетку Пројекта очекује се да сва деца корисници Свратишта у Крфској улици на Звездари буду систематски прегледана, стоматолошки збринута и на даље у континуитету укључена у систем стоматолошке заштите. Такође, у Удружењу верују да ће „Водич за породицу пацијената на палијативној нези“, који је у изради, помоћи локалној заједници да едукацијом породице покрене здравствени систем да у сегмент палијативне заштите осим пацијента укључи и породицу, што сада није случај.

Активности Центра за едукацију и истраживање здравља дефинисане су кроз методе и садржаје који се реализују у области програмског здравствено васпитног рада са практичном применом у локалној заједници, којим се обухвата популација у целини. Пројекат са којим Центар почиње истраживање је „Традиционална медицина у Србији – Студија коришћења, баријера и могућности“, којим ће се покренути низ питања у вези законских могућности за коришћење традиционалне медицине у пракси, разјаснити основне баријере које постоје у вези са тим и створити простор за већу доступност холистичких метода становницима.

У обележавању Светског дана здравља на Звездари учествоваће и представници КБЦ Звездара, КБЦ “Др Драгиша Мишовић“, Клиничког центра Србије, Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Градског завода за јавно здравље Београд, Дома здравља Звездара, Завода за геронтологију, кућну негу и лечење Београд, Волонтерског сервиса Звездаре, Центра за социјални рад Звездара, Удружења за ајурведу Србије, затим удружења „Чувари заната“, „Звездарски еколошки центар“, „Плава шкољка“, „Срце Рома“, као и представници Медицинског и Стоматолошког факултета, Медицинске, Зуботехничке и Фармацеутско-физиотерапеутске школе.

Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла, под покровитељством Светске здравствене организације. Ове године централна тема је „Победи дијабетес“ јер је глобална епидемија дијабетеса један од највећих јавноздравствених изазова 21. века, са великим хуманим, социјалним и економским последицама.

На Звездари се Светски дан здравља обележава од 2007. године са циљем промоције здравих стилова живота и стицања здравих навика, са поруком да о здрављу треба бринути док смо здрави.