Обележавање прве годишњице смрти Фидела Кастра – „Сећање на Фидела” одржано је у суботу,, 2. децембра 2017. у 12 сати у великој сали ГО Звездара, Булевар краља Александра 77.

Пре почетка самог догађаја, председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић је примио представнике Амбасаде Републике Кубе у Србији и учеснике, а госте и учеснике је на скупу, у своје и име Општине Звездара, поздравио Предраг Веиновић, заменик председника општине. Догађају је присуствовао и Роберт Милићевић, члан Вежа ГО Звездара.

На скупу су говорили:

  • Ђорђе Комленски – народни посланик
  • Проф. др Љиљана Богоева Седлар
  • Ивана Жигон – драмска уметница
  • Драгослава Копривица – писац

У програму су учествовали:

  • Јелена Жигон – драмска уметница
  • Проф. Татјана Олујић – виолинисткиња

Програм је водила Кристина Лозо, драмска уметница.

Одласком Фидела Алехандра Кастра Руза, револуционарне иконе и симбола борбе против империјализма, свет је изгубио истакнутог борца за слободу и независност и  једног од последњих истакнутих државника двадесетог века чија је политичка и људска фигура оставила препознатљив траг и обележила једну епоху.

Присећајући се Фиделових порука, организатори се придржавају начела за које се неуморно борио – слободе, независности и равноправности.

Организатори и покровитељи обележавања прве годишњице смрти Фидела Кастра су: Друштво српско-кубанског пријатељства Београд, Друштво српско-венецуеланског пријатељства ,,Симон Боливар“, Друштво пријатеља латиноамеричких народа ,,Симон Боливар“ и ГО Звездара.