Поводом Међународне недеље солидарности са особама са инвалидитетом, која се обележава у последњој недељи октобра, Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом Градске општине Звездара је у Месној заједници „Булбудер“, Димитрија Туцовића 83, реализовала програм под називом „Јачи напред“.

Присутне учеснике  у име ГО Звездара поздравио је члан општинског Већа Мирослав Мариновић, који је пренео поздраве председника ГО Звездара Владана Јеремића и указао да је  ГО Звездара једна од градских општина која на различите начине пружа помоћ особама са инвалидитетом и прва од општина у Београду која је основала Канцеларију за помоћ особама са инвалидитетом.

У сарадњи са Удружењем за спорт и рекреацију особа са инвалидитетом и Волонтерским сервисом Звездаре, Канцеларија је организовала фокус групу, чији је циљ да окупи представнике особа са инвалидитетом, родитеље/старатеље и представнике удружења особа са инвалидитетом, како би заједно дефинисали препоруке и научене лекције из „доба короне“.

Будући да је епидемија изазвана вирусом Covid 19 већ више месеци наша реалност, као и да је октобар Месец менталног здравља, овим догађајем ГО Звездара жели да укаже на потребе особа са инвалидитетом и њихових породица, као једне од најрањивијих група, као и да пошаље поруку колико је солидарност са најугроженијима потребна и колико им она значи и да скрене пажњу јавности на важност бриге за наше ментално здравље- посебно у временима здравствене и социјалне кризе. Нагласак је био на томе шта су били највећи изазови, а шта системи подршке које у наредним месецима треба развијати и учинити што доступнијим особама са инвалидитетом и њиховим породицама.

Фокус групу је водила Јелена Вулић, психолог и психотерапеут, а за све учеснике  Волонтерски сервис Звездаре са својим волонтеркама обезбедио је пригодне поклоне.

Препоруке добијене на овом скупу биће прослеђене заинтересованим појединцима и породицама а саветодавни рад стручњака Канцеларије биће интензивиран и у наредном периоду путем телефона 7822-547, јер су за том врстом подршке суграђани већ исказали потребу.

Скуп је одржан у складу са актуелним епидемиолошким мерама.