У присуству бројних гостију из институција са Звездаре, општинских функционера и запослених, као и пријатеља, Градска општина Звездара обележила је данас славу Сретење Господње свечаним обредом резања славског колача, а у наставку свечаности по традицији, додељене су једнократне помоћи деци без родитељског старања по Конкурсу Задужбине „Др Јелисавета и др Иван Шеговић“ за 2015/16.

У име домаћина госте су дочекали Зоран Вулетић, заменик председника ГО Звездара, Душан Игњатовић, председник Скупштине ГО Звездара и др Славољуб Николић, заменик председника Скупштине Општине.

Поздрављајући присутне и честитајући свима славу, Душан Игњатовић се посебно захвалио представницима звездарских институција што су се одазвали позиву и нагласио колико је важно заједничко деловање на локалном нивоу.

Поред свечаног обреда резања славског колача, које су обавили свештеници звездарских цркава, посебно обележје славске свечаности представљала је, додела једнократне новчане помоћи Задужбине „Др Јелисавета и др Иван Шеговић“ деци и младима без родитељског старања са пребивалиштем на подручју општине Звездара.
Овогодишњи фонд износио је 312 000 динара, а по конкурсу је пријављено и услове испунило 26 деце и младих без родитељског старања са пребивалиштем на подручју општине Звездара који су добили по 12.000 динара.

У име Задужбине новчане помоћи уручио је Илија Томић, уз асистенцију представница Општине и Центра за социјални рад, које су бринуле о процедури.

Приступајући додели новчане помоћи Илија Томић укратко је представио Задужбину „Др Јелисавета и др Иван Шеговић“ и пожелео добитницима помоћи успешно школовање и срећу у животу.

Ради потпуне информисаности о Задужбини, настанку и правилима, у наставку објављујемо у целости:

И н ф о р м а т о р Задужбине „Др Јелисавета и Др Иван Шеговић“

Задужбину је основао брачни пар лекара из Београда, Иван и Јелисавета Шеговић, 2006. године.

Прим.др Иван Шеговић је цео свој хируршки век провео у Градској болници на Звездари, данашњем КБЦ „Звездара“, где је дочекао и пензију као начелник Одељења флебологије (Одељење за хируршко лечење вена).
Др Иван Шеговић рођен је 1929.године, у Сврљигу, а у Књажевцу завршио основну школу, гимназију и матурирао је 1948.године.Исте године уписује се на Медицински факултет у Загребу (што је, у то послератно време, била уобичајена пракса за много студенте медицине из Србије) где је и дипломирао 1954.године.После одслужења војног рока, долази на лекарски стаж у Болницу у Зајечару, а затим као млад лекар ради у Дому здравља у Бољевцу и Лозовику.После положеног државног-стручног испита почиње специјализацију опште хирургије у Градској болници у Београду. Специјалистички испит положио је 1963.године.На усавршавању боравио је три пута у Прагу (1964., 1969. И 1971.) на Клиници за кардиоваскуларну хирургију код европски чувеног професора Хејхала.Са утемељеним знањем из ове области на Хируршком одељењу Градске болнице, оформљује Одељење савремене флебологије, те почиње да оперише вене доњих екстремитета у општој анестезији. Ово Одељење др Иван Шеговић води до краја свог хируршког века.На основу тога и објављених преко 35 стручних радова, стиче звање примаријуса 1977.године. У то време словио је за једног од ретких стручњака за флебологију код нас.

Др Јелисавета Шеговић( рођена Ојстер 1936.године), супруга др Ивана Шеговића, радила је као лекар опште праксе и као специјалиста медицине рада, цео свој радни век у Дому здравља на Звездари.

Брачни пар Шеговић у срећи су дочекали пензију и повукли се у мирне воде позног доба. Неумитна коначност живота догодила се 2003., када се супруга др Јелисавета упокојила. Дуги дани самоће и свеколиког размишљања Др Ивана Шеговића изнедриле су у њему једну узвишену одлуку.

Наиме, немајући директног наследника, др Иван Шеговић одлучио је да сву своју имовину тј. два стана у Београду, на Звездари и Врачару, као и сву уштеђевину препише и остави Задужбини која ће носити име његове супруге и његово.

Са својим адвокатом Г.дином Јовицом Тодоровићем прионуо је реализацији своје одлуке. Направио је врло прецизан Статут Задужбине, који регулише све послове, задатке и обавезе чланова Управног одбора Задужбине, који је услађен са важећим законима и одобрен решењем Министарства културе 17.марта 2006.године.Председника и чланове Управног одбора Задужбине, оснивач др Иван Шеговић изабрао је и именовао лично- из круга, њему блиских и од поверења, млађих колега запослених у КБЦ „Звездара“.

За председника Управног одбора, са „златним гласом“ при одлучивању, поставио је проф.др Зорана Иванковића, специјалисту оториноларингологије и тадашњег директора КБЦ „Звездара“, са чијим оцем, такође професором Медицинског факултета у Београду, је др Иван Шеговић пуно година радио и сарађивао у КБЦ „Звездара“.

За остале чланове Управног одбора Задужбине из КБЦ „Звездара“, др Иван Шеговић је именовао: прим.др Зорана Милићевића, хирурга; др Зорицу Којић, анестезиолога; доц.др Петра Сворцана,интернисту.

По Статуту други део Управног одбора, од четири члана, биће изабран из редова запослених у Градској општини Звездара по договору са председником Општине.

Статут је ступио на снагу, како је њиме и предвиђено, по упокојењу оснивача Задужбине др Ивана Шеговића, што се и догодило,23. новембра 2007.године.

Сахрањен је поред супруге у породичној гробници Ојстер-Шеговић на гробљу „Лешће“, парц. 1.
Сваке године на тај дан Задужбина даје парастос преминулом оснивачу у Храму –параклису Свети Трифун при КБЦ „Звездара“ и оглашава се помен читуљом у „Политици“.

По опроштају од оснивача др Ивана Шеговића Задужбина је прионула на испуњење својих обавеза и задатака. За почетак , прво је урађено неопходно и обимно реновирање станова, чиме су стављени у функцију издавања.

Основни и главни задатак Задужбине је да се новцем, прикупљеним издавањем станова:- – Помогне младим лекарима из КБЦ „Звездара“ у њиховом стручном усавршавању (израда доктората, усавршавање у иностранству и др.)- – Новчано помогну деца без родитеља са Општине Звездара која се налазе у старатељским породицама, а које надзире Служба социјалне заштите Општине Звездара.

Предвиђена помоћ младим лекарима и деци у старатељским породицама, додељује се једном у години, на уприличеним свечаностима, што се редовно извршава.У досадашњем периоду од шест година додељивали смо прикупљену новчану помоћ. За едукацију и усавршавање младих лекара, по завршеном конкурсу, бирана су два кандидата који су појединачно добили по 100.000 динара.

Број деце без родитеља, смештени у старатељске породице, по евиднецији Службе социјалне заштите Општине Звездара, благо варира из године у годину и креће се између 20 и 25 деце.У просеку, додељује им се по 15.000 динара.

Свечана додела уручује се деци лично 15. фебруара, на дан општинске славе Сретење, по обављеном свештеном сечењу славског колача и уз бројно присуство званица и гостију. Ту и тада све одише посебном радошћу.

Задужбина“Др Јелисавета и Др Иван Шеговић“ коју је осмислио и формирао за живота др Иван Шеговић представља, данас, велику изузетност.

То је редак и дирљив пример – људске несебичности, племенитости и хуманизма чије опстајање уздиже људе и улепшава будућност.

ЊИМА У СПОМЕН И СЛАВУ!
УПРАВНИ ОДБОР Задужбине „др Јелисавета и др Иван Шеговић“
Председник проф. др Зоран Иванковић