Поводом , 5. јуна – Дана заштите животне средине, који се ове године у свету обележава под слоганом „Победити загађење пластиком“, удружења „Звездарски еколошки центар“ и „Чувари заната“, у сарадњи са ПУ Звездара и подршку ГО Звездара, организовали су интерактивну еко-креативну радионицу у вртићу „Звездани гај“ под називом „Од сивог до шареног дечјег града“.

У прелепом амбијенту вртића у најлепшем делу Звездаре, звездарској шуми, предшколци из вртића „Звездани гај“, заједно са васпитачима, члановима удружења „ЗЕЦ“ и „Чувари заната“, представницима ГО Звездара, кроз добро осмишљену игру дошли су до финалног резултата који шаље јасну поруку о важности и значају бриге сваког појединца о заштити средине у којој живи.

Сиви, безличан и запуштен град направљен од одбаченог папира, папирне и пластичне амблаже, пластичних и металних чепова и сличних материјала које одбацујемо и третирамо као отпад, деца су својом креативношћиу претворила у шарени еко-град: уређен, светао, чист, обојен у разне веселе боје.

Уз бојење и цртање, мали активисти подељени у две такмичарске групе трудили су се да што креативније уреде свој град, а кроз разговор су исказали и своје размишљање о хигијени, очувању и заштити окружења у коме треба да живимо здрави и задовољни, о важности одвајања различитих врста неопасног отпада, како бисмо сачували „боје нашег града“. Размена мисли и њиховог поимања екологије довело је до формирања ставова и знања које ће примењивати у свакодневном животу у граду где су рођени и где живе.

Биљана Пантелић, организаторка данашњег догађаја о овој акцији каже:

„На овај начин је свако дете дало свој лични  допринос и тако на јединствен начин исказало своју љубав и бригу према природи и граду у коме живи. Важно је напоменути да је ово четврта година сарадње наших удружења са ПУ Звездара и еко спортским вртићем Звездани гај, као и чињеница да су наши најмлађи суграђани за нас најважнији у ширењу и одржавању трајних еко навика и еко бонтона.“

„Циљ овогодишњег 5. јуна је да нас мотивише да ценимо лепоту и значај природе, – наставила је Биљана –  као и да учинимо корак више да заштитимо Планету коју делимо, наводећи нас на размишљање да смо део природе и да зависимо од ње. На овај начин учествовали смо у глобалној акцији са пола милијарде људи и више хиљада активности широм света.“ – завршила је Биљана Пантелић.

ГО Звездара, као друштвено и еколошки одговорна локална самоуправа подржава активности које доприносе побољшању квалитета живота својих суграђана, као и све активности које су усмерене на подизање свести и скретање пажње наших суграђана на значај очувања природних ресурса које поседујемо.