Десет волонтерских тимова општине Звездара од среде, 18.3.2020. испоручиваће свакодневно основне потрепштине најстаријим Звездарцима на кућну адресу.

Најстарији суграђани који немају помоћ могу на број телефона кол центра 3405-700 да пријаве своје потребе, основне животне намирнице и лекове и волонтери ће им купити и донети на кућну адресу. Волонтерски тимови ће са списковима људи, адреса и њихових потрепштина одлазити до најближе продавнице и куповати наручене ствари које ће потом колима односити до најстаријих који немају никакву помоћ.

У циљу заштите здравља најстаријих али и свог здравља, волонтери ће носити заштитне маске и рукавице и ићиће у тимовима од највише троје људи. Контакт са најстаријима ће бити ограничен на само уручивање поручених ствари и фискалног рачуна и плаћање. Набавка ће се вршити једанпут у пет дана по кориснику и биће ограничена на 3000 динара како би волонтерски тимови могли да покрију што већу територију Звездаре и помогну што већим бројем људи.

Општина Звездара ће за ове потребе користити десет својих возила а у мобилним тимовима ће поред волонтера бити ангажовани и запослени општине Звездара. Мобилни тимови ће добити и по један телефон којим ће након куповине најстарије обавештавати о рачуну како би они припремили новац пре њиховог доласка.

Руководилац Оперативног тима Штаба за ванредне ситуације ГО Звездара Александар Ерор  рекао је да је волонтирање племенито, да ће волонтери бити подршка кол центру на терену и да ће се достава вршити сваког дана у термину од 10 до 15 сати. Достављаће се основне животне намитрнице, хигијенска средства и лекови, рекао је Ерор.

Члан Оперативног тима штаба за ванредне ситуације ГО Звездара Срђан Ђукић захвалио се волонтерима који су се у великом броју одазвали и рекао да је ово време када сви треба да покажемо своју солидарност. Он је истакао да волонтери неће бити позивани сваки дан и да у данима када нису позвани и они али и сви ми можемо  да помогнемо нашим комшијама за које знамо да су стари, болесни и немају никога.

Координатор Волонтерског сервиса Звездаре Радмила Урошевић рекла је да на Звездари живи преко 35000 сениора а на тај број треба додати болесне, особе са инвалидитетом и друге и да је већини помоћ потребна. Она је истакла да је ово тест за хуманост и емпатију и да наше мало некоме значи много.

Секретар Црвеног Крста Звездаре Александар Златић рекао је да ће волонтери радити у сменама и да треба да се придржавају свих препоручених заштитних мера.