У предновогодишњој атмосфери, у свечаној сали Музичке школе „Владимир Ђорђевић“ у среду, 13.12.2017. године одржано је општинско такмичење за „Најраспеваније одељење“, чиме је започео циклус такмичења у оквиру програма Дечје музичке свечаности ДЕМУС 2017/2018 на Звездари.

Специфичност овог такмичења је да на њему наступају цела одељења ученика 3. и 4. разреда основне школе и то извођењем две композиције: једне изворне народе и једне дечје уметничке композиције. Обе композиције се изводе без учешћа наставника што значи да интонацију, евентуално дириговање и инструменталну пратњу током  наступа изводе такође ученици.

Према пропозицијама, жири првенствено вреднује квалитет музичког извођења – певања (интонацију, ритам, дикцију, темпо и динамику), али и сценски наступ (кореографију, костимографију и сл.).

Овогодишње такмичење је пратио стручни жири у саставу: Катарина Азањац Врачар, професорка флауте и директорка Музичке школе „Владимир Ђорђевић“,  Радмила Кнежевић, професорка виолончела и Данило Томић, професор музике и секретар Музичке школе „Владимир Ђорђевић“

За титулу „најраспеванијег одељења“ борило се 5 школа: „Стеван Синђелић“, „Десанка Максимовић“, „Павле Савић“, „Драгојло Дудић“ и „Вељко Дугошевић“.

Општи утисак жирија је да овогодишње такмичење карактерише висок квалитет наступа свих учесника, али и даље мали број школа које учествују – само 5 од 12 основних школа.

Жири је похвалио све учеснике и њихове наставнице, уз препоруку да своје ученике припремају и за наредна такмичења: такмичења соло певача и малих вокалних састава, као и за такмичење група певача.

Због високог квалитета наступа свих учесника, жири је доделио једну прву и 4 друге награде:

Прва награда:

ОШ „Десанка Максимовић“, ОДЕЉЕЊЕ 4/4 (композиције: ЗАСПО ЈАНКО – народна песма и МАЈКА –  Ненад Стошић, Дубравка Стошић), учитељица и наставница музике: Наташа Јовановић

 

Друга награда:

ОШ „Драгојло Дудић“, ОДЕЉЕЊЕ 4/2, учитељица и наставник музичке културе: Јелица Јокић

ОШ „Павле Савић“, ОДЕЉЕЊЕ 4/8, учитељица и наставник музичке културе: Татјана Митић

ОШ „Вељко Дугошевић“, ОДЕЉЕЊЕ 3/3, учитељица: Катарина Стевановић,  наставник музичке културе: Љиљана Степић

ОШ „Стеван Синђелић“, ОДЕЉЕЊЕ 4/3, учитељица: Татјана Лончаревић Нитић,   наставник музичке културе: Милош Петровић

Одељење 4/4 ОШ „Десанка Максимовић“ ће, као победничко, нашу општину представљати на градском такмичењу најраспеванијих одељења, које ће бити одржано у фебруару 2018. године.

Сви учесници су нaграђени дипломама, књигама и слаткишима, а победничко одељење и таблет рачунаром.

Организатор такмичења је организација Пријатељи деце Звездаре, а покровитељ: Градска општина Звездара.