У просторијама Волонтерског сервиса Звездаре у МЗ „Зелено брдо”, у петак 2. новембра, одржан  је завршни јавни час за полазнике Школе компјутера и Школе енглеског.

Едукатори и радионичари Јасмина, Гордана, Милица и Драгана су „својим ђацима“ поделиле симболичне „дипломице“ који су током 2018.године успешно савладали основе енглеског језика и рада на рачунару. Волонтерски сервис је за све припремио  и симболичне поклоне – укрштенице и магнете које су направиле звездарске волонтерке.

У радном делу јавни час је, попуњавањем анкете а затим и разговором домаћина организатора са полазницима, протекао као евалуација рада овог програма Волонтерског сервиса са циљем да Тим за волонтерску подршку грађанима Звездаре утврди како ове школе могу бити још боље и корисније за своје полазнике. Износећи своја искуства,идеје и сугестије, сениори су истакли да им је учење у Волонтерском сервису помогло да се боље снађу у времену у коме живе, а у којем је дигитализација све просутнија. Посебно су истакли и да су задовољни што су се упознали са полазницима из других група са којима ће наставити дружење. „Најмлађа“ полазница има 50, а најстарија Бранка Георгијевић 85 година, а када је реч о радионичарима- њихова старост је од 16 до 59  година. Разлика у годинама оних који едукују и оних који уче, није била разлог за ауторитет, а из ових школа ученици не беже са часова.

У другом делу јавног часа, уз чај и кафу, било је весело, али и дирљиво.Спонтаност није пореметило ни присуство новинара и камера РТС који су снимали прилог о овој активности Волонтерског сервиса. Многи од наших сениора су заслужили дипломице са обе  радионице. Уз по неку анегдоту, много смеха, причало се о утисцима, који су углавном позитивни и добри.  Заједно смо дошли до бројних идеја којима намеравамо да унапредимо рад ове две радионице  Волонтерског сервиса већ од следећег циклуса. Договорено је да полазници на предновогодишњем дружењу у просторијама Сервиса  изведу програм који ће сами осмислити и реализовати уз помоћ својих едукатора као ментора као и да организујемо и прву заједничку акцију и да већ у новембру  прикупе гардеробу, пешкире, постељине и однесу их у Прихватилиште за одрасла и старија лица  у Кумодрашкој улици, јер долази зима и ваља нам да помогнемо онима који предстојећу зиму и празнике неће дочекати у својим домовима. Договорено је и  да организујемо редовна нова дружења, разна предавања, а ако буде интересовања и – курс шпанског. Волонтера – едукатора, нашу Јасмину- Мину Ћирић – имамо.

Јавни час и  дружење завршено је прелепом песмом  времешног полазника Живорада Андрића коју је у виду завета, посветио својој деци, која живе у иностранству. Могућност комуникације са децом расутом по свету је један од најчешћих мотива за обуку за рад на рачунару, као и читање дневне штампе.. А основно знање енглеског језика „помаже“ учење рада на рачунару.

Нове групе за обе радионице- Школу компјутера и Школу енглескког, формирају се већ крајем новембра, а заинтересовани могу да се јаве лично или путем телефона Волонтерском сервису Звездаре сваког уторка и четвртка од 9 до 14 часова, ул. Булевар краља Александра 395 и бр.тел. 286 44 26.

На крају јавног часа, као и у свакој „правој школи“ било је и фотографисања за успомену и дуго сећање, а радионичари и досадашњи полазнци позвали су све који се двоуме- пријавите се и дођите у Волонтерски сервис да се дружите и научите нешто ново и корисно!