Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара организовала је трећи округли сто на тему  „Нови закон против насиља– искуства и пракса на Звездари“ који је одржан у уторак, 13.02.2018. у просторијама Општине.

После два оваква скупа, који су одржани током манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, крајем новембра и почетком децембра 2017., Комисија за родну равноправност окупила је поново звездарске институције, како би се наставила дискусија, разменила искуства и успоставила што боља координација у тимском раду на примени новог Закона о спречавању насиља у породици.

Учесници округлог стола били су представници релевантних институција: Центра за социјални рад – Одељење Звездара, Полицијске станице Звездара, Дома здравља Звездара, Првог основног јавног тужилаштва, Аутономног женског центра, Комисије за родну равноправност, Канцеларије за правну и психосоцијалну помоћ жртвама насиља, Одељења за друштвене делатности ГО Звездара, НВО, као и жртва породичног насиља.

Састанку су присуствовали и чланови Већа ГО Звездара: Душан Игњатовић и Мирослав Мариновић.

После веома активне дискусије заједнички закључак је да су институције које по Закону имају овлашћења и одговорност за рад на овом, веома деликатном задатку, озбиљно приступиле његовом спровођењу, да је веома добро што су тимови на дневном нивоу у контакту. Доступни су и током ноћи, као и током викенда и празника, када се најчешће дешава и пријављује насиље.

Јединствена база која се води о насилницима веома је корисна, тако да се одмах у тренутку пријављивања лакше може проценити безбедносни ризик, који је већи уколико је у питању насилник који је више пута поновио насиље.

Истакнуто је такође да се ГО Звездара већ 13 година бави овим проблемом, да су звездарске институције веома повезане, а Канцеларија за правну и психосоцијалну помоћ жртвама насиља јединствена и пример добре праксе.

Координирана акција институција, даје добре резултате, а мањкавости и дилеме у примени Закона решавају се у ходу.

Закључак је такође да су овакви састанци веома корисни и неопходни и да Комисија за родну равноправност треба да организује нови састанак после 8. марта.