Нова еко радионица удружења  „Звездарски еколошки центар” – ЗЕЦ и „Чувари заната” одржана је на тему „Еколошки волонтеризам (активизам) као вид релаксације “, која је актуелна током децембра месеца.

У децембарском еко календару организатори су препознали два важна датума, 5. децембар-Дан волонтера, и 11. децембар-Дан планина, те је овај месец посвећен еко волонтеризму, активностима које имају хуманитарни карактер, зеленим идејама и променама које треба да уведемо када су здраве навике у питању.

Учесници су договорили да поред припрема експоната за изложбу све следеће радионице у наредна два месеца буду и хуманитарног карактера, а то практично значи да ће се потрудити да својим радовима и активностима обрадују децу из установа социјалне заштите.

На радионионици су декорисани ( раније започета припрема/обрада) одбачени ентеријерни паравани који ће бити искоришћени за изложбу, уз коришћење комбиноване технике, од старих паравана, уз помоћ канапа, лепка и вредних руку (малих и великих) учесници су добили леп и оригинални постамент за изложбене експонате.

Започете су и најављене  активности деце и младих, са идејом да од одбачених предмета којима ће променити намену покушају да створе неке нове вредности, а које ће бити поклоњене  у хуманитарне сврхе. Мотив су им  предстојећи празници и време даривања, а мото је да „поклоне не морамо увек да купујемо.“

У склопу ових активности је и акција „ХуманиДАРност“ у којој се сакупљају потрепштине за неку од установа соццијалне заштизе деце.

Као и друге врсте креативног рада и овај има „антистрес“ дејство и чини да се, док га радите, опустите и заборавите на дневне бриге, што је у овом моменту свима више него потребно.

Основни циљ радионица је подизање еколошке свести шире јавности и указивање на значај очувања и одбране животне средине и здравља људи и планете Земље , кроз едукативно – креативни и релаксирајући приступ.

Следећа бесплатна еко радионица под називом „Креативна одговорност – може свако јер је лако“ биће одржана у уторак 29. децембра. 2020. од 18-20 сати у „Клубу 503“, Бул. краља Александра бр. 503. За све учеснике радионица је обезбеђен радионичарски материјал, заштитне маске и освежење.- поручују организаторке Биљана и Бојана.