Пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) „Боља енергија“ и Градска општина Звездара успешно су организовали радионицу за преко двадесет ученике звездарских средњих школа под називом “Боља енергија, за бољу будућност!”, са циљем јачања капацитета младих, како би они своја сазнања о овој значајној теми могли да пренесу на своје вршњаке, родитеље и ширу заједницу, а и сами постану едукатори и шире информације о енергетској ефикасности.

 

Догађају су присуствовали председник ГО Звездара Владан Јеремић, чланица Већа ГО Звездара Гордана Мишев и директорка УСАИД  пројекта „Боља енергија“ Лена Братић.

 

„ГО Звездара је годинама посвећена је еколошкој политици коју реализујемо кроз План развоја заштите животне средине и једна смо од градских општина са највише реализованих пројеката у овој области. Само у последње две године реализовали смо 9 пројеката у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и заштите животне средине, заједно са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине. Ове године значај заштите животне средине и унапређења енергетске ефикасности препознала је и Светска банка, која је такође партнер у реализацији пројекта енергетске ефикасности. Тренутно смо у фази реализације УСАИД пројекта „ Боља енергија“, због кога смо данас овде, а који укључује енергетску санацију стамбених зграда, који је у фази испитивања структуре стамбених зграда на Звездари“ рекао је председник ГО Звездара Владан Јеремић.

 

Он је истакао да је први соларни панел из државних субвенција постављен управо на Звездари и да је преко 200 грађана и стамбених заједница до сада добило субвенције како за соларне панеле, котлове, топлотне пумпе, замену столарије и термоизолацију. Јеремић је додао да ће Градска општина Звездара наставити да улаже у мере енергетске ефикасности због здравља становништа и смањења потрошње фосилних енергената, које загађују животно окружење и умањују квалитет живота свих нас.

 

Лена Братић,  директорка УСАИД пројекта „Боља енергија“ изјавила је да ће ефикасно коришћење енергије и транзиција од фосилних ка обновљивим изворима енергије омогућити младим генерацијима  чистију и енергетски сигурнију будућност.

„Како ће изгледати та будућност умногоме зависи од тога на који начин се ви, ваши другари, ваши родитељи и родитељи ваших родитеља односе према ресурсима које имамо данас.Ослањамо се на вас да ћете након ових обука својим породицама и вршњацима помоћи да освесте битност бриге о енергији данас за ваше боље сутра“, рекла је Лена Братић.

 

Тим пројекта “Боља енергија” већ другу годину за редом успешно организује серију едукативних радионица за младе, са циљем подизања свести деце о важности и значају енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.