Интерактивна радионица „Сениори и слободно време“, која је одржана у петак 21. априла у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, била је прилика за двадесетак пензионера да сазнају нешто ново, изнесу своја добра и лоша искуства и утврде правила, значај и моћ слободног времена у пензионерским данима, али и током целог живота сваког од нас.
Иако су на почетку радионице навели да је недостатак новца највећа препрека у креирању квалитетног слободног времена пензионера, недостатак мотивације као и обавезе према унуцима и другим члановима породице, учесници су се на крају сложили да правог изговора нема да део времена издвојимо само за себе, своја интересовања и развијање својих могућности и вештина.

Слободно време је и простор за често помињани концепт „свеживотног учења“ који се може превести на констатацију да растемо и развијамо се целог живота.

Током радионице, коју је водила Радмила Урошевић, заједно са учесницима дошло се до одговора на многа питања: Како да се развијамо и растемо у пензионерским данима? Шта јесте а шта није слободно време у пензионерским данима? Како сениори треба да креирају слободно време? Колико „кошта“ квалитетно слободно време? Како се развијају интересовања, хоби и вештине?

На радионици су дати савети сениорима како да пронађу мотивацију и сагледају добробити континуираног учења, активности и дружења, на који начин могу да елиминишу страх од непознатог и промена и како да се осећају добро у својој „пензионерској кожи“ и да им дани не пролазе у досади, чекању и недешавању и како да реализују креативно и корисно слободно време које је доступно свима.

Учесници су се сложили у констатацији да је квалитетно слободно време важно за све генерације од најмлађих до најстаријих и да оно директно утиче на осећај задовољства, самореализације и личног развоја.

На крају радионице, свим учесницима су подељени поклони укрштенице и дато обећање да ће Сервис наставити са реализацијом корисних радионица које суграђани могу да примене у свакодневном животу.