Волонтерски сервис Звездаре организовао је у четвртак, 28.марта од 11 до 12 сати у Галерији „Миљковић”, Булевар краља Александра 298, радионицу „Урбани баштовани“ која се традиционално одржава у пролеће.

Славица Ступарушић, новинарка „Политике”, волонтерка Сервиса и стручњак за ову област, је са „урбаним баштованима“ који већ имају искуство у гајењу различитих биљака, али и оним будућим, разменила основна правила, знање и искуство, како у урбаном простору направити мале оазе лепих и корисних биљака, како баштованство може бити замена за рекреацију и релаксацију а плодови рада најлепша награда за улложени труд.

Контакт са биљкама, посебно за становнике великих градова  је увек лековит и терапеутски.

Циљ радионице је да покаже да свако од нас може да научи да гаји биљке и да од свог животног простора направи малу ботаничку башту у којој ће уживати али и имати материјалну корист. „Урбани баштовани“ имају за циљ и да промене и развијају однос појединаца према свом природном окружењу и да га личним напором улепшају и сачувају. На радионици се могло научити да баштованство може бити леп и никако скуп хоби.

 Славица Ступарушић, новинарка и инжењер хортикултуре, говорила је о гајењу цвећа, зачинског и лековитог биља и њиховој вишеструкој користи за човека, одговарала је на питања присутних, али и сама прибележила корисне савете аматера у борби са биљним вашима, мравима и другим инсектима који праве прпоблеме и биљкама и баштованима.

За све учеснике садашње и будуће баштоване, припремљени су поклони- семенски материјал и флајер „Расадник савета“ чији је аутор волонетрка Славица Ступарушић.

На крају радионице волонтерка је добила громогласан аплауз, а присутни су одмах прихватили изнету идеју да остану у контакту, наставе дружење и на тај начин шире баштованску мисију у великом граду.

Програм је био бесплатан, а улаз слободан.