У великој сали Градске општине Звездара Маријана Милошевић Симић, музички педагог, аутор књиге „Више од музичке игре” и бројних акредитованих програма из облаасти музике, одржала је едукацију и радионицу на тему „Лековитост музике“. Едукација и радионица су одржане у оквиру манифестације „Дани сениора на Звездари 2018”.

Мирослав Мариновић, члан Већа Градске општине Звездара задужен за област социјалне заштите, поздрављајући присутне рекао је да се Oпштина Звездара труди да на различите начине унапреди и побољша квалитет живота свих суграђана, посебно старијих. „Дани сениора на Звездари“ настоје да скрену пажњу шире јавности и самих сениора да се труде да живе што садржајније и самим тим, богатије. У складу са тим Општина за њих током године реализује различите програме, једнодневне излете и обезбеђује бесплатне међугенерацијске пропуснице за базен на „Олимпу”.

Уз интересантне илустрације и примере из праксе, Милошевић Симић је говорила о Моцартовом ефекту у процесу учења или благодети на пацијенте оболеле од Паркинсонове болести и јачање ослабљеног слуха, затим како Бахова музика утиче на висок крвни притисак, музика из младости на оболеле од Алцхајмове болести, шта је то музика на рецепт и како се примењује. Млади и будући родитељи могли су да чују како музика утиче на пренатални и рани развој беба. За старије учеснике радионице, било је више речи о музици и различитим дијагнозама, а за оне млађе, како се  лакше и брже учи уз мемо технику и различиту музику.

Едукаторка је препоручила сениорима да, у складу са могућностима и интересовањима, слушају музику своје младости, певају у хору или уче да музицирају на неком музичком инструменту јер је у сваком случају музика увек добра превенција против депресије и деменције.

На крају радиионице присутни су постављали питања како да направе своју музику на рецепт и како могу да примењују добијене савете и препоруке. Дакле-све што се чуло на радионици на „Данима сениора“ може да се примени у кућним условима, потпуно је безбедно и без ризика од предозирања.

Сви учесници радионице добили су лифлет са музичким саветима и препорукама, као и магнете и беџеве 8. Дана сениора на Звездари 2018“.